Sunday, April 19, 2020

Edisi Mudah: Popia Goreng- Sayur [Resepi]

Assalamualaikum.

Harini nak share resepi lagi. Kali ni popia sayur pulak. Benda mudah ja cuma take time tang nak gulung popia saja. Tapi practice makes perfect sis, buat selalu sapsapsoi rasa macam tak lama mana pun gulung popia ni. Hodoh ka popia tak standardized size ka takpa, yang penting time goreng tu tak terburai sayuranya keluar. Sat, aku teringat group FB Masak Apa Tak Jadi Harini hahahaha goreng popia sosej, time goreng ehhh sosej lari keluar dari kulit popia..siap ada video lagi haha lawak betoi group tu. Musim PKP ni ada hiburan jugak la..kehkehkeh XD


RESEPI POPIA GORENG- SAYUR
Bahan-bahan:
½ biji sengkuang
1 biji lobak merah
Segenggam taugeh
3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
Serbuk lada hitam
Serbuk lada sulah
Garam
Kulit popia
1 sudu besar tepung gandum
Air


Cara-cara:
1. Panaskan kuali dengan minyak lebih kurang 3 sudu besar.
2. Tumiskan bawang putih sampai naik bau.
3. Masukkan semua sayuran [sengkuang, lobak merah dan tauge].
4. Perasakan dengan garam, lada hitam dan lada sulah.
5. Angkat dan toskan isi sayuran.
6. Bancuh tepung gandum dengan air. Ini sebagai pelekat kulit popia.
7. Boleh letak isi sayuran yang digoreng tadi di atas kulit popia dan gulungkan. Kalau taktahu sangat gulung macam mana, boleh rujuk gambar/keterangan di belakang plastik pembungkusan kulit popia.
8. Goreng popia yang siap digulung di dalam minyak yang panas. Angkat popia bila kulit dah berwarna keperangan.


Hidangan ni sangat sesuai untuk seisi keluarga. Tak pedas, nak bagi anak kecik makan pun sesuai.
Aku berjaya dapat 31 gulungan popia sebab tak buat gemuk melimpah ruah kali ni. Nak isi yang kemas dan padat.

Sayuran lepas ditumis, tos untuk buang lebihan minyak
Tepung gandum + air = pelekat popia
Gunakan talam sebagai tempat menggulung popia, lebih mudah
Cara lipatan tak pro, but secure enough
One popia, done
And many more popia
Dah siap digoreng!

Tips & Suggestions
#1 Kalau suka pedas boleh potong halus-halus cili padi, 4-6 biji. Memang kick dia lain macam la.
#2 Boleh guna sayuran lain yg sama feature-crunchy/keras: kobis, timun, timun jepun
#3 Kalau nak makan sayur fresh takmau masak dulu pun ok.
#4 Boleh letak sosej, crabstick, udang, ayam juga kalau suka. Yang ni perlu digoreng/tumis dulu ya.
#5 Nak sedap tumbuk kasar udang kering dan tumis sekali dengan sayuran tu. Bau dan rasa lebih sedap.
#6 Siaran ulangan: Kalau taktahu sangat gulung macam mana, boleh rujuk gambar/keterangan di belakang plastik pembungkusan kulit popia. Masak apa pun kalau taktahu boleh rujuk pada label pembungkusan. Depa bukan saja-saja bubuh ilustrasi kat packaging, memang function pun label tu.



Semoga Berjaya!
Resepi ni sangat mudah, nanti bulan puasa kalau teringin buat lah banyak-banyak boleh simpan kat tempat frozen dalam peti ais. Untuk rumah aku personally memang tak sampai la ke frozen tu, kami distribute bagi kat jiran 3-4 rumah dan tinggalkan portion untuk kami makan. Jangan lupa dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain. Nak bagi tak perlu banyak, letak dalam satu plastik 5-6 pieces pun dah cukup. Boleh la semua merasa sorang sikit. Kalau nak banyak, buka order la haha.


M.

No comments:

Post a Comment