Assalamualaikum.
Harini nak share resepi lagi. Kali ni popia sayur pulak. Benda mudah ja cuma take time tang nak gulung popia saja. Tapi practice makes perfect sis, buat selalu sapsapsoi rasa macam tak lama mana pun gulung popia ni. Hodoh ka popia tak standardized size ka takpa, yang penting time goreng tu tak terburai sayuranya keluar. Sat, aku teringat group FB Masak Apa Tak Jadi Harini hahahaha goreng popia sosej, time goreng ehhh sosej lari keluar dari kulit popia..siap ada video lagi haha lawak betoi group tu. Musim PKP ni ada hiburan jugak la..kehkehkeh XD
RESEPI POPIA GORENG- SAYUR
Bahan-bahan:
½ biji sengkuang
1 biji lobak merah
Segenggam taugeh
3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
Serbuk lada hitam
Serbuk lada sulah
Garam
Kulit popia
1 sudu besar tepung gandum
Air
Cara-cara:
1. Panaskan kuali dengan minyak lebih
kurang 3 sudu besar.
2. Tumiskan bawang putih sampai naik
bau.
3. Masukkan semua sayuran [sengkuang,
lobak merah dan tauge].
4. Perasakan dengan garam, lada
hitam dan lada sulah.
5. Angkat dan toskan isi sayuran.
6. Bancuh tepung gandum dengan air. Ini
sebagai pelekat kulit popia.
7. Boleh letak isi sayuran yang digoreng
tadi di atas kulit popia dan gulungkan. Kalau taktahu sangat gulung macam mana,
boleh rujuk gambar/keterangan di belakang plastik pembungkusan kulit popia.
8. Goreng popia yang siap digulung
di dalam minyak yang panas. Angkat popia bila kulit dah berwarna keperangan.
Hidangan ni sangat sesuai untuk
seisi keluarga. Tak pedas, nak bagi anak kecik makan pun sesuai.
Aku berjaya dapat 31 gulungan
popia sebab tak buat gemuk melimpah ruah kali ni. Nak isi yang kemas dan padat.
Sayuran lepas ditumis, tos untuk buang lebihan minyak |
Tepung gandum + air = pelekat popia |
Gunakan talam sebagai tempat menggulung popia, lebih mudah |
Cara lipatan tak pro, but secure enough |
One popia, done |
And many more popia |
Dah siap digoreng! |
Tips & Suggestions
#1 Kalau suka pedas boleh potong
halus-halus cili padi, 4-6 biji. Memang kick dia lain macam la.
#2 Boleh guna sayuran lain yg sama
feature-crunchy/keras: kobis, timun, timun jepun
#3 Kalau nak makan sayur fresh
takmau masak dulu pun ok.
#4 Boleh letak sosej, crabstick,
udang, ayam juga kalau suka. Yang ni perlu digoreng/tumis dulu ya.
#5 Nak sedap tumbuk kasar udang
kering dan tumis sekali dengan sayuran tu. Bau dan rasa lebih sedap.
#6 Siaran ulangan: Kalau taktahu
sangat gulung macam mana, boleh rujuk gambar/keterangan di belakang plastik
pembungkusan kulit popia. Masak apa pun kalau taktahu boleh rujuk pada label
pembungkusan. Depa bukan saja-saja bubuh ilustrasi kat packaging, memang
function pun label tu.
Semoga Berjaya!
Resepi ni sangat mudah, nanti
bulan puasa kalau teringin buat lah banyak-banyak boleh simpan kat tempat frozen
dalam peti ais. Untuk rumah aku personally memang tak sampai la ke frozen tu, kami
distribute bagi kat jiran 3-4 rumah dan tinggalkan portion untuk kami makan. Jangan
lupa dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain. Nak bagi tak perlu banyak, letak
dalam satu plastik 5-6 pieces pun dah cukup. Boleh la semua merasa sorang
sikit. Kalau nak banyak, buka order la haha.
M.
No comments:
Post a Comment