Tuesday, December 27, 2016

Edisi Mudah: Asam Rebus Ikan [Resepi]

Assalamualaikum

Ya, resepi mudah datang lagi! Resepi asal dari buku tapi sudah diolah sesedap rasaku. Sebenarnya aku taip resepi ni di bulan ramadan 15 Jun 2015 tapi taktau pasaipa aku tak publish.

Resepi: Asam Rebus Ikan

Bahan A
3 biji- bawang merah
12 biji-cili kering
1 cm- kunyit hidup
1 cm- belacan

Bahan lain:-
Ikan
2 batang- serai
1 cawan- Asam jawa
Daun kesum
Garam 
Gula
Bendi *optional

Cara-cara:
1. Kisar bahan A sampai halus.

2. Masuk bahan A, serai yang diketuk, asam jawa dan daun kesum ke dalam periuk. 
Masak sampai kuah mendidih.

3. Perasakan dengan garam dan gula.

4. Masukkan ikan. Tunggu sampai masak. Done!


Sangat ringkas dan mudah. Rasa macam asam pedas tapi slightly berbeza, aku suka sebab masam, pedas dan wangi. Kalau nak senang, siapkan bahan A awal-awal dan simpan pes itu dalam peti ais.


M. 

No comments:

Post a Comment