Sunday, May 12, 2019

Edisi Mudah: Terung Sambal Berlada [Resepi]

Assalamualaikum.

Lama sangat dah tak share resepi sebab err malas? Haha. Masak, snap picture lepastu transfer ke laptop atau biar ja dalam phone. Nak tulis tu malas la tapi sebenarnya perlu, perlu untuk rujukan sendiri. Kadang-kadang aku lupa resepi, memang kena search kat belog balik la. Itulah tujuan sebenar tulis kat sini. 

Ok,  harini nak share resepi terung sambal berlada/terung sambal balado/terung goreng berlada hah, banyak betul nama untuk resepi ni. Tapi point pentingnya ialah, terung dan ada cili. Aku masa grow up memang tak berminat dengan masakan terung. Mungkin sebab dia sejenis tasteless on its own. Entah tapi bila makin dewasa, citarasa makanan kita pun berubah eh ka aku ja? So, setelah menemui cinta kepada terung, memang aku keja beli terung sambal berlada ni.

Idea untuk google resepi ni sebab mak aku dapat terung daripada tok kepada student dia. Untung duk kampung, selalu dapat tanaman terus dari tanah eh. Rejeki. Terima kasih.

Resepi: Terung Sambal Berlada



Bahan-bahan:
Terung- 3 biji
Cili merah- 4 biji
Cili padi- 5 biji
Bawang putih- 3 ulas
Bawang merah- 4 biji
Tomato- 1 biji
Garam- 1 sudu kecil

Cara-cara:
1. Kisar cili merah, cili padi, bawang putih, bawang merah dan tomato.

2. Belah terung kepada dua, kemudian potong kepada tiga bahagian. Sebenarnya suka hati ja nak potong saiz apa, ikut sedap tekak ja.

3. Panaskan minyak dalam kuali, goreng terung sekejap sampai terung layu dan berubah warna.

4. Panaskan kuali dengan balance minyak goreng terung tadi, tumis bahan kisar. Tumis lama sikit sebab orang kata cili kalau tak masak betul nanti sakit perut. Oh, letak garam satu sudu kecik.

5. Masukkan terung ke dalam kuali dan gaul rata. Masak sekejap 2-3 minit, agak-agak sambal tu dah meresap dan sebati dengan terung. Tutup api.

6. Siap! Hidang dan boleh makan :)

Sedap tapi aku rasa tak pedas pun. Mak dengan Ayah pun cakap tak pedas lalu terung ni laku habis dengan pantas haha. Kalau pedas takleh makan banyak..haha. Bila masak dalam bulan puasa ni kalau hang takut pedas, letak la satu sudu kecil gula. Sebenarnya letak tomato tu pun dah cukup memaniskan sambal ni dah. But, up to your taste. Go try this recipe! :)



M.

No comments:

Post a Comment