Posts

Showing posts from September, 2015

Jalan Yang Tak Kau Ambil.

Image
Masa tingkatan empat kita semua ada belajar poem, 'The road not taken'..salah satu english literature kategori wajib lah. Rasanya semua umat yang belajar syllabus english sezaman dengan aku memang kenal benar dengan poem ni. Aku sebenarnya bukanlah peminat english lit. tapi Teacher Tan Lee Suan yang garang dan tegas dan humorless tapi kadangkala berjaya buat aku gelak tu telah membuatkan sajak ni lekat dalam kepala aku. Aneh kan, humorless tapi aku selalu rasa beliau hebat sebab membuatkan aku 'kenal' hampir semua poem dalam syllabus.
Aku rasa sampai seratus tahun lagi pun, the road not taken patut dikekalkan dalam english lit punya syllabus. Kenapa? Sebab aku selalu rasa sajak ni penuh makna sebab dia bagi hint tentang pilihan yang hang bakal buat..for the good or the bad, it's your call. Haa, gitu. Secara tak langsung dia bagitau bila kau dah pilih kau kena go for it jangan teragak-agak macam ponddds yang keliru. Itu pemahaman aku lah.
Dan..hari ni sebab aku ter…

Review: Movie Filipina Yang Menarik!

Image
Assalamualaikum.

Memandangkan buat sementara waktu ini hidupku sungguh free sebab tiada sekatan juga tiada komitmen berat jadi dengan rajinnya aku akan mengulas movie yang berbaloi untuk diulas. Berbaloi ada dua erti, berbaloi untuk ditonton atau bebaloi untuk dicarut..haha.
Tak dapat dinafikan, love story memang kegemaran aku tapi aku amat cerewet dalam menerima love story yang dijadikan filem. Sebab apa? Kebanyakan love story adalah cliche dan kadang tu kita tahu dah ending bagaimana. Bollywood ada exception sebab walaupun confirm happy ending tapi jalan cerita setiap filem tak pernah sama, Tak percaya, sila rewind balik semua cerita bollywood yang hang pernah tengok.
Sejak dua tahun yang lepas aku rasa dah terjebak dalam perangkap filem cinta filipina..haha. Sebab? Mereka tak perlukan hero dan heroin yang terlalu kacak atau cantik over the top untuk menjual filem mereka. Bagi aku, itu lebih real dan nampak hidup. Sampai aku rasa mungkin love story tu tengah berlaku di sekeliling ki…

Total Pageviews

Daisypath Anniversary tickers