Edisi Mudah: Sotong Masak Asam!

Assalamualaikum.

Itu hari balik rumah ayah request sotong masak ayam padahal aku bukan tahu pun sotong masak asam tu cemana rupa. Macam hilang ingatan kejap..haha. Biasanya sotong buat masak sambal, goreng tepung kan tapi kat rumah aku sotong selalu letak dalam sayur, nasi goreng takpun tomyam dan of course masak asam ni. Selalunya sotong ni jadi side dish je sebab makanan wajib kat rumah aku adalah ikan.


Dan aku hanya makan seafood bila kat rumah atau kat kedai makan selain dari kedai yang ada kat dalam kawasan universiti. Sebab? Aku was-was tahap kebersihan dan food handling seafood ni. Aku kan di train oleh ayah untuk handle seafood. Memang pembersih tahap dewa kalau aku yang siang/handle seafood. So, aku jadi tak sedap hati kalau tengok seafood yang orang lain prepare. Kegilaan apakah ini? Aku pun taktahu..haha.

Lagipun kalau kat kafe universiti/kolej kan diorang selalu masak halal balal je. Kadang-kadang bau hanyir tak hilang. Itu memang aku takleh terima. So, selamat tinggal seafood! Itu yang balik rumah selalu mengidam seafood tu..hehe.

Ok, kembali kepada topik asal.

Resepi Sotong Masak Asam

Bahan-bahan:

Sotong- 6 ke 8 ekor
Bawang besar-1 biji
Bawang kecik (3 ulas) + bawang putih (1 ulas)=tumbuk diorang.
Asam jawa-sejemput(rendam dalam air)
Sos Tiram- 4 sudu.

Cara-cara:
1. Tumis bawang kecik+bawang putih yang ditumbuk tadi sampai bau wangi. Pakai minyak sikit je untuk tumis tu.

2. Agak-agak bawang dah tukar jadi kuning masukkan air asam jawa yang direndam tadi. Letak sikit-sikit  dulu kalau tak yakin.

3. Lepastu letak sos tiram lebih kurang 4 sudu. Sebenarnya ikut suka kau je lah nak letak banyak mana pun.

4. Masukkan sotong dan biarkan dia masak kat dalam kuali tu.

5. Then, masukkan bawang besar. Kalau taknak bawang lembik sangat letak la lambat-lambat sikit.

6. Tunggu kejap biar sotong tu masak betul dan siap!

Atas ni how sotong masak asam look like sebelum ianya masak sepenuhnya. Kau biar je dia masak kat situ. Kuah ni mula-mula cair je dan akan pekat dari semasa ke semasa.

Haa, ini rupa last dia. Nampak masam tak? Sebenarnya tak masam sangat pun sebab dah letak sos tiram bagi kurang sikit kemasaman asam tu. Dan takyah letak garam. Sos tiram dah masin pun. Kalau kau insist nak letak garam sangat, letaklah. Aku kan tak makan masin memang tak letak garam dah.

Kalau nak lagi best letaklah cili padi sebiji dua. Aku lupa letak cili sebab nervous lama tak masak..haha.
Selamat mencuba!

Mira.

Comments

  1. Replies
    1. oh yeah! lepastu hang mesti cakap, pa diaa resepi senang sgt..hahahaa.

      Delete
    2. hehe..ak penah gak buat msak asam nih tp sllnya xletak la sos tiram tuh..huhu..mgkin kali ni leh letak...

      Delete
    3. aku peminat sos tiram. haruslah letak cik kak ooi..hehe. lagipun malas nak letak garam..hehe

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

edisi mudah: puding karamel kukus

Cara buat pengukus manual bagi yang tiada periuk pengukus.

Barang kena ada bila pegi hiking/camping!

Total Pageviews

Daisypath Anniversary tickers