Posts

Showing posts from November, 2013

Pantang betul!

Assalamualaikum.

Aku ada dua jenis pantang bila cakap pasal makan.
1) Orang potong Q aku bila nak ambik/bayar harga makanan.

Okay, pantang pertama yang buat aku macam nak ajak tarik rambut orang ialah sebab orang potong Q. Aku kan dihantar ke asrama sejak umur 13tahun. Baru masuk form 1 dan berstatus super junior, haruslah dibuli insan bajet senior lah sangat kan. Seperti biasa kat asrama makan ikut time diorang, kau lambat berlapar lah kau sensorang..ahha. Dan satu hari aku turun makan lambat sikit sebab busy kawad dalam area 6.30 camtu.

Aku pun pegi lah ke dewan makan(DS) dengan hepi-nya. Ambik tray dan beratur. 6.30 tu time peak hour kononnya tapi tak kisah la sebab memang ada barisan dan surau sebelah DS je pun. Pasir Tumboh tu bukan besar mana pun, Pendang lain la..luas. So, tengah aku beratur tetiba ada sekumpulan akak senior taktahu malu ni terus potong Q pegi dekat kawan dia yang dah nak sampai turn dah. Exactly depan aku..

Apa aku buat? Aku sound direct je..takdak tapis dah. B…

To let go!

Image
Assalamualaikum.

Seperti yang anda tahu saya mengalami pertambahan berat yang banyak sampai saiz baju juga bertukar. So, saya pun dengan sedar diri nak let go lah baju saya. Sebab lemak degil taknak hilang. Ok, padahal malas nak bersenam..haha.

So, saya kan takdak smartphone mahupun kamera. Makanya, saya pegi google dan cari lah gambar yang exactly seperti jubah yang saya ada nih. Inilah dia...



Ini gambar full how this jubah look like. Tapi yang saya nak let go ni kaler merah macam kat atas tu.



New! Tak pernah pakai sebab masa beli macam muat lagi lepastu bila nak pakai ehemm ketat dah..wuwu. Dan saya kan pendek, kain ni meleret yang amat. Tapi jangan risau sebab saya tak alter apa-apa pun lagi dan tag pun tak cabut lagi. Tetiba rasa macam compulsive buyer..haha.

Sleep.

Image
Assalamualaikum.


Setelah aku experiment selama beberapa hari/minggu entah lah, tak ingat..aku mendapati aku punya mood lagi baik bila aku cukup tidur. Well sesapa pun kalau cukup tidur memang mood baik kan. So, pesanan aku pastikan cukup tidur. Ok, itu ja post hari ni..hahaa. Rasa macam ngada sangat kalau panjang tu je aku post. Bajet ini twitter kejap..hehe.

Ok lah, just share dengan anda-anda sekalian. Kalau nak dapatkan lebih tumpuan, mood baik dan kesegaran di waktu pagi please tidur before 12. Kalau lebih sikit, tidur before 1 am tu kira aci jugak lah. Sebab apa? Sebab tidur waktu malam tak sama kualitinya dengan tidur waktu siang. Just so you know.

Kadang-kadang memang tak dapat elak, sebagai insan marhain yang keja berlambak. Tak student langsung kalau tak pernah rasa buat keja berlambak dengan limited time. Sentiasa rasa macam tak complete etc etc etc kann. Jadi, penyelesaiaan tidur awal, bangun pagi-pagi buta dan siapkan keja.

Takut tak bangun tidur? Ahha..sonang tu. Buat se…

Barang kena ada bila pegi hiking/camping!

Image
Assalamualaikum. *ini entri panjang

Hari ni tetiba rasa macam semangat nak share. Ini berdasarkan pengalaman sendiri. Dan rasa banyak juga yang terlepas pandang masa aku pegi hiking hari tu, lepastu menyesal..wuwu. Demi mengelakkan insan lain pun merasakan begitu, aku pun rajinkan diri untuk post tentang senarai barang yang perlu ada bila nak pegi hiking/camping dan yang sama waktu dengannya.

#1: Plastik sampah.
Sudah tentu bukan untuk kutip sampah. Ini untuk letak dalam backpack. Lepas letak plastik dalam beg, baru letakkan pakaian dalam tu. Ini penting demi mengelakkan hujan atau kemungkinan kau terjatuh dalam sungai. Aku suka guna plastik sampah kaler hitam ni. Beli yang besar dan tebal, so kau takpayah nak susah hati menghadapi cabaran dalam hutan tu.

#2: Raincoat.
Masih berlegar dalam kemungkinan yang sama. Hujan! Hujan dalam hutan dengan hujan kat luar memang tak sama. Sebab hutan kan banyak pokok, mengikut pemahaman aku even hujan dah berhenti tapi air hujan masih lekat kat pok…

Total Pageviews

Daisypath Anniversary tickers