Wednesday, July 18, 2018

Bittersweet

Julai, bulan terakhir aku kerja dengan second bos. Bakal habis kontrak bila masuk Ogos nanti. Deep in my heart, aku gembira sebab berat betul beban kerja kali ini. Bukan berat dari segi fizikal tapi penat dari segi mental lah. Aku rasa stress dengan 'paksaan' secara halus yang wujud. Masa yang fleksibel ya, seronok tapi bila kena push, push dan push wohh rasa nak beranak haha. Lol.

Dengan kontrak kedua ni aku punya stress level semakin meningkat sampai aku rasa benci tapi aku taktau aku benci apa. Setelah difikir dan melalui pembacaan, aku rasa aku burn out. Rasa hilang motivasi, hilang minat nak buat kerja, rasa macam tak boleh catch up..itu yang buat aku rasa benci. Waktu tu baru kerja sebulan lebih tapi aku dah rasa tak sabar nak habiskan kontrak aku..  

Sesungguhnya aku tahu ubatnya, balik rumah. Aku ambik cuti panjang masa hari mengundi tu. Terus ambik long holiday. Balik dari cuti, otak aku dah clear dan boleh buat kerja dengan hati senang. Jadi, ini bulan terakhir aku kerja. Sedih sebab takdak income dah next month tapi insyaAllah ada rezeki lain yang menanti. Harapnya by Ogos aku dah dapat kerja lain. Nak lari jauh sikit dari circle lama ni. Otak aku penat, dissertation aku tergendala. Semoga aku tabah.


Oh, cafe latte dari Farm Fresh ni sangatlah sedap. Memang eyes wide open, aku tido bila malam ja. All day boleh fokus buat kerja. Kopi dan susu dia balance, tak manis..just the way i love coffee. Ini saja beli saiz kecil sebab baru nak cuba. Selalu aku minum yogurt mango dari brand yang sama. Sedap!


M. 

Monday, July 16, 2018

Throwback June

Assalamualaikum.

Dasar semakin hari semakin malas..dah Julai baru nak update Jun haha. Dah habis separuh tahun tapi post tak banyak pun. Malas nak tulis. Bila dah tulis malas nak nak baca balik/edit. Sebab kalau tak baca balik mesti ada ayat tungggang-langgang yang menyakitkan mata dan hati, kot. Stress dengan keja, stress dengan dissertation. Entahlah..rasa macam bakalan shut down unimportant things lalu fokus pada kehidupan.

Manggis for Life
Susah nak terangkan pada orang bila mana orang taknak faham pun keadaan kita. Tapi tak mengapa, I'll find my way. Yang kelakar SV aku la, dia whatsapp ucapan raya ja dan aku pun reply. Lepastu agaknya dia rasa apahal budak ni diam ja tak tunjuk progress chapter? Lalu dia kirim video motivasi hehe cute ja. Akhir kata, manggis sedap gila ;D


M.

Thursday, May 3, 2018

Mei, Aku Datang!

Assalamualaikum...
Bunyi macam berani sangat nak masuk Mei padahal semak banyak ni. Sampai takut nak tengok schedule sendiri sebab bersusun rapat huhu tapi tak mengapa, susah pun kita tempuh. Dan Ramadan pun dah tak lama kan. Seperti tahun lepas memang akan sambut sendiri ja tapi extra lonely compare dengan tahun lepas sebab roommate i dah balik Iraq. Syahdu juga ni tapi iyalah dah dewasa ni, memang gini la. Semoga sempat bertemu Ramadan tahun ini :)

Banyak benda aku nak tulis tapi tertangguh sebab mood dan masa. Pasal pengalaman keja, sambung belajar kat sini..semua tu lah. Simpan untuk kenangan sendiri dan mungkin juga dapat bantu orang yang mencari maklumat, sama macam aku dulu. Aku ni sejenis apa-apa aku search dulu kat internet, dari nak pegi interview, nak buat exam bertulis apa-apa, sambung belajar mahupun sekecil nak pi makan kat tempat yang aku tak pernah cuba. Mesti rasa pelik kan? Aku ni sejenis kena check menu dan harga sebelum pi makan kat mana-mana dan lepastu check system bayaran kedai tu macam mana. Biasanya pi sendiri sorang-sorang so memang kenal google semua benda sebelum pi at least taklah noob teruk.

Sangat banyak benda yang aku baru experience sejak duduk UM ni. Jadi triple berdikari compare dengan zaman degree dulu la. Kalau tak berdikari pun kena paksa diri berdikari juga. Nak harap siapa lagi kan? Tapi aku bersyukur lah, sekurang-kurangnya aku ada keluarga yang supportive dan sekumpulan kawan yang ada masa susah senang.



M.