Sunday, September 10, 2017

Edisi Mudah: Sup Jagung & Crabstick

Assalamualaikum.

Lama sangat dah aku tak share resepi mudah kat belog ni, faktor utama malas dan lupa ambik hasil masakan lepas dah siap masak tu. Resepi ni mudah ja sebab hanya perlu didihkan ja. Aku pakai rice cooker pun elok ja menjadi dan sedap!

Resepi asal dapat dari google, banyak belog share resepi ni. Tapi aku macam biasa, olah ikut sedap tekak, kalau tak sedap diam ja lah. lel.


Resepi sup jagung & crabstick 

Bahan:
1 tin jagung manis (ala krim)
1 paket Crabstick
1 kiub ayam
1 biji telur
Air
Bawang goreng
Cili padi

Cara-cara:
1. Didihkan air dalam 2 gelas macam tu, aku agak-agak separuh rice cooker aku ja sebab takmau melimpah sup tu nanti. Masukkan kiub ayam sekali dalam periuk tu.
2. Kemudian sambil tunggu air mendidih dan kiub ayam larut, boleh la carikkan crabstick tu. Lepastu,  masukkan semua crabstick dalam periuk.
3. Pecahkan telur dalam mangkuk kecik dan pukul telur tu. Mana tau kot telur busuk kan, naya! Dah selesai, masukkan telur dalam periuk.
4. Boleh tabur bawang goreng dan cili padi untuk hiasan. Optional.
5. Siap dah!

Versi aku, memang kena ada cili padi ;)

* Aku tak letak gula dan garam sebab jagung dalam tin tu dah manis, kiub ayam dah masin. So, setel.
* Tak letak bancuhan tepung jagung jugak, sebab tak suka bau dia.
* Telur guna sebiji ja, sebab taknak heavy sangat.
* Boleh letak lobak merah kalau suka, didih awal sama timing dengan kiub ayam jadi lobak tu sempat la lembut elok.



M.

Tuesday, September 5, 2017

Cuti semester yang sebenarnya tak cuti pun

Assalamualaikum.

September sudah. Aku dah terlangkau Ogos sebab agak busy. Cerita raya puasa tak habis lagi sebenarnya tapi biaq la situ..ni dah melepasi raya haji dah pun haha. Ingatkan ketika cuti semester dua bulan ni aku boleh relaks goyang kaki sambil streaming movie online disamping menambah lemak. Rupanya tidak gais, itu semua dalam imaginasi aku semata-mata. Part tambah lemak ja yang berjaya buat :P Hanya minggu pertama lepas raya puasa ja aku terkebil-kebil selama seminggu sebab takdak keja. Lepas minggu tu berakhir hahaha welcome workload!

Bila keja seharian jenis kena menghadap skrin laptop/komputer memang cukup time hang rasa nak sorok laptop hang jauh-jauh. Jelak tengok skrin, rasa nak muntah pun ada. Bad thing yang efek aku ialah aku semakin rabun. Tak payah pi check kat kedai spek pun tau dah sebab nak baca signboard pun lembab. Even bila pakai spek pun bila dalam jarak tertentu aku dah takleh nak detect perkataaan yang guna font kecik. Sebab concern aku pun mula makan carrot dengan lebih kerap. Kakak aku suggest makan blueberry sebab bagus untuk penglihatan jugak tu. We will see la, next week kita try amalkan.

Sebenarnya coursework component aku dah selesai manakala research component akan bermula bila semester baru bermula minggu depan. Masalahnya research proposal due this week. Kena hantar even before semester start. Gamble habis lah aku dengan supervisor aku tak cari lagi. Yes, cari masalah sungguh la last minute gini. Semoga urusan aku dipermudahkan. Jangan tiru perangai last minute ini, tiada kebaikan pun sebab buat diri sendiri stress ja.


M.

Saturday, July 22, 2017

Raya Sa-orang Mira Edisi 2017 Part 2

Sambungan daripada  Raya Sa-orang Mira Edisi 2017

-The Preparation-


Hari sabtu, satu hari sebelum raya..

Macam biasa, bangun prepare sahur dan makan dan tak boleh lelapkan mata sampai ke siang. Pagi tu sambil tunggu ayah balik dari battle dia (beli santan) aku pun melepak sambil google resepi-again..haha. Di musim raya memang santan laris gila weh..biasalah bukan masakan melayu la tak bersantan berkolesterol kan. Ayah beli 5 ekor ayam, 2 for me untuk ayam percik, 1 for him untuk nasi beriani ayam, 1 for mak untuk rendang dan lagi satu i don't know man..haha. I don't know sebab aku spend almost tiga jam basuh ayam 5 ekor tu lepastu aku agak-agak ja portion untuk each and everyone. Kiranya 3 ekor tu mak, ayah aku bahagi sesama depa lah untuk masak. Aku cuci ayam memang lama sebab distraction banyak bila duk depan sinki lepastu datang mood perfectionist memang ayam tu aku perhati satu-satu.. -___-

Sebelum ayam ni, aku siapkan marinate untuk daging bakar thai. Yeap, resepi google jugak. Terima kasih google di atas kewujudan yang sungguh membantu itu. Marinate letak dalam bekas dan simpan dalam peti ais. Aku rasa berjaya perap more than 24 hours sebab aku ingat aku settle perap daging dalam 9 am sabtu, esoknya ahad around 12 pm macam tu baru bakar. Memang kaw weh! Takdan ambik gambar sebab weh barbecue tengah panas lepastu makan, anda rasa saya ada masa untuk tangkap gambar makanan? Nope, mood pun dah lari pi Hatyai dah k. InsyaAllah nanti aku up resepi sebab serious sedap, adik aku, Dondi macam tak percaya aku buat lepastu cakap "beli kedai mana ni?". I was like dude, raya ni mana ada melayu buka kedai? Duh. Tapi sila faham, maksudnya sedap level kedai k. Keyword, perap more than 24 hours people..ahh-mazing! Menyesal tak makan banyak sebab aku tido time orang makan LOL.

Next, aku buat perapan ayam percik. Yang ni lama sebab cari itu ini kupas itu ini lepastu distraction banyak. Around 12pm baru siap perapan, so selesai la tugas aku haritu untuk raya dish. Tetapi guys keja aku banyak lagi..kuih raya ada lagi satu batch, nak cuci toilet, nak hang langsir. Dan aku extra slow buat keja sebab jari aku yang tersepit pintu kereta sehari sebelum tu.


Ada gambar first round bakar ayam ja sebab waktu tu tak panas lagi lepastu kosser lah weh nak makan lepastu lena haha. Ni pun kakak aku yang snap, aku tengah membara kat dapur yang berkuap. Weh masak sambil pakai tudung k rasa macam heroin drama melayu duk rumah sendiri pun pakai tudung haha. Tak, sebab ada guest mai beraya. Kena stay pakai as it should be kalau dak, aku dah salin pakai t-shirt koyak fav aku yang ayah ugut nak buang bila aku takdak kat rumah.

Tahun ni pertama beraya kat rumah sendiri, lagi kecoh lagi penat. Kalau beraya kat kampung dan aku penat, aku pi lena sejam dua haha. Tapi kan kat rumah ni pun boleh jugak pi lena sejam dua cuma bila bangun hang stress teringat banyak keja tak siap and nobody can cover you sebab semua pun banyak keja. Overall aku puas hati sebab kebanyakan benda aku aim nak buat semua menjadi la. Alhamdulillah ;)

p/s: Aina tahun ni memang cari penyakit, dia buat beberapa benda yang aku takleh tolerate. Dari malam raya sampai ke pagi raya aku jadi Rayazilla guys! -__-"
Next post k.


28 Syawal 1438H
M.