Posts

Showing posts from January, 2017

Balik Kampung, Ubi Kayu & Raya Cina

Image
Assalamualaikum.
Dapat long weekend memang seronok, sangat seronok tapi sakit pinggang wei. Sakit pinggang sebab duduk dalam kereta lama sangat, 10 jam wei sepuluhhhhh jam di atas jalan raya yang pada waktu normal hanya makan masa 3 jam perjalanan balik ke kampung aku di Perak. Masa bertolak balik, 7 jam nak sampai kampung, naik mai KL balik 10 jam hanya mampu berhuhu. Nak tido pun dah takdak mood sebab dah habis meter orang kata. So, jika hang mengikuti ig aku yang sendu, aku ada share instastory sikit la perjalanan 10 jam aku semalam.
Balik kampung best macam biasa lah. Dapat makan lots of seafood yang takkan aku makan di KL ni sebab mahal dan apahal nak makan seafood sedap sorang-sorang. Aku taktau lah orang lain kan tapi bagi aku adalah lebih baik tak makan seafood daripada makan tapi tak segar, preparation tak bersih dan mahal pula harganya. Ye, aku cerewet. Walau orang duk kata Manhattan Fish Market best lah, fresh aku tetap rasa uh-oh tak fresh mana pun cuma harga dia bolehlah…

Keadaan Semasa

Exam aku dah berakhir 29 Disember 2016 yang lalu. Lega part tu tapi berdoa la semoga tak sangkut. Dah lah mahal satu paper pun, aku rasa sebab bayar based on jam kredit. Satu jam kredit RM 180 dan setiap satu jam kredit = RM 10 kena bayar untuk yuran peperiksaan. Yang tricky dia walaupun paper tu takdak exam still RM 10/jam kredit masih di charge. Taktau la kot boleh pi tuntut kalau untuk paper yang takdak exam. Kalau pi tuntut tu, aku boleh dapat RM 30. Banyak kot, lepas untuk makan beberapa hari tuuu..
Lepas habis exam aku enjoy new year holiday, ambik cuti 3 hari termasuk hari exam tu. Best gila balik rumah eh rasa macam cerita dah dalam previous post..hehe. Dan yeah sekarang kembali ke realiti hidup aku. Zaman undergrad dulu, lepas habis final exam memang raya sakan..terus balik rumah bercuti sebulan dan lupa diri sat. Sekarang dah berbeza, kena balik ke universiti semula..takdak cuti semester macam dulu. Sedih.
Sedih sebab apa? Pertama, kena menapak jauh sebab mostly cafe memang…

Ciao 2017

Image
Assalamualaikum.
Yes, 2016 telah berlalu dan mencatat sejarah tahun paling kurang update dalam blog, aku rasa kurang daripada 20 entries. Padahal fun jugak 2016 aku cuma takdak gambaq.. Oh mungkin fun di mata aku sahaja dan hambar di mata orang lain. ;p
Aku mood cuti lagi ni sebenarnya. Last week kan long weekend dan memang dah lama tak balik rumah. Jadinya aku ambik cuti 3 hari, lepas habis exam ja sambung dengan cuti new year. Lebih kurang 6 hari. Seronoknya duduk rumah. Malam-malam tak terkejut sebab orang merempit kat highway..tido lena ja. Tak payah pikir waktu bila nak keluar beli makan, jalan pi dapur ja terus kalau lapar. Rasanya selamanya aku homesick ni. Sampai kahwin beranak empat pun aku tetap syahdu rasanya bila kenangkan rumah. 
Aku jarang stay satu tempat lama sebab nature kerja ayah aku yang buatkan kami pindah sana-sini. Bila ayah pencen dia decide nak stay Perlis sebab mak aku selesa kerja kat situ. Tapi, ini bila pindah Perlis nampak ura-ura macam ayah nak pindah l…

Total Pageviews

Daisypath Anniversary tickers