Wednesday, July 2, 2014

Tiga ibadah anda boleh buat bila menses.

Memandangkan sekarang bulan puasa, keinginan nak beribadah dengan banyak-banyak adalah tinggi sebab pahala dilipat gandakan. Bulan puasa adalah sejenis catalyst untuk perubahan diri, sama ada membanyakkan ibadah ataupun berhijrah ke arah yang lebih baik..luar dan dalam. Tapi well bila menses datang kita perempuan ni rasa err tak dapat dah nak buat itu ini. Salah! Banyak yang kita oleh buat masa menses, takdalah terpenyek duduk saja sepanjang hari atau habiskan masa curi-curi seludup nasi goreng dalam bilik ja keja hang..kahkah.


Pertama, kita boleh berzikir. Kalau kau pesen macam aku yang 'ha, zikir tu yang mana satu?', ya aku memang selalu konfius. Boleh pegi google something macam zikir harian, kalau ada buku lagi bagus. Dan dah jumpa zikir banyak-banyak tu, pick something dan mula amalkan. Kalau satu saja zikir yang kau amalkan pun takpa, jangan risau asalkan kau konsisten, itu adalah lebih baik. Nak lagi senang download zikir dalam bentuk mp3, ala cari hafiz hamidun punya album zikir tu pun okay what..boleh feeling duet dengan dia..haha. Daripada kau duk nyanyi duet havoc havoc tu entah apa-apa..bencana betul.


Kedua, kita boleh dengar ayat al-Quran. Jangan main-main, dengar bacaan pun dapat pahala okay. Tengok ja tv3 selalu ada Kalamullah, dekat tv9 pun ada rancangan macam tu, astro i donno, mungkin dekat oasis atau al-hijrah ada. Bak kata satu rancangan ni, 'tak tengok rugi, tak baca lagi rugi'. Oh, menusuk kalbu sangat tagline dia. So, dapat lah kita bagitau diri sendiri 'last seen Quran aku 3 hours ago' tapi bagitau diri sendiri dah la ye. Karang menunjuk ke orang dah membawa kepada riak, takabur masalah juga tu. Takkan aku nak cerita pasal Cermin lagi sekali? Haha.

Ketiga, kita boleh perbaiki bacaan dalam solat. Ya, kadangkala dah lama sangat kita tak usha bacaan kita boleh jadi kita tersalah sebutan, tertinggal sesetengah perkataan dan seumpamanya. Benda simple tapi efek solat kita. Jadi, tolonglah rasa bertuahlah jadi perempuan, sebulan sekali ada waktu free nak betulkan bacaan dalam solat. Bila kita yakin dengan bacaan kita, insyaAllah lebih khusyuk. Lebih bagus lagi kita boleh hafal maksud setiap lafaz dalam setiap pergerakan dalam solat kita. Memandangkan kita tak faham bahasa Arab, tu mungkin faktor payah sikit nak khusyuk. Kalau hafal dan faham..merinding bulu roma tiap kali solat ok.

Banyak lagi sebenarnya yang kita boleh buat. Sangat banyak. Cari dalam buku, google mahupun tanya ustaz/ustazah. Sekurang-kurangnya takdalah kita rasa sia-sia sangat hidup bila menses menjelma. Dan satu lagi, janganlah sedih beremosi mahupun marah bila dah petang di bulan puasa dan tetiba kau tahu kau didatangi menses! Memang la agak tragis kisah tu tapi jangan rasa sedih, it's a gift. Lapang dada okay. Aku rasa most perempuan memang pernah mengalami.

Menses is a gift not a tragedy.

Assalamualaikum.
Mira.

No comments:

Post a Comment

Percaya pada rezeki tapi..

Assalamualaikum. Sebagai manusia ni, kita kena percaya pada rezeki tapi..janganlah pulak malas berusaha. Contoh paling mudah, hang perc...