Posts

Showing posts from April, 2014

Sambung Masters dan PhD di Malaysia?

Image
Benda baik harus dikongsi.  Jadi aku fikir aku patut kongsi benda ni. Pernah dengar Program MyBrain ? Kalau anda berminat untuk sambung masters atau PhD tapi malas sebab nak kena fikir pasal yuran. Sila bukak portal ini. KPM wujudkan Mybrain untuk bantu kita-kita ni sambung masters/phd dengan yuran ditanggung oleh mereka. Dengan kata mudah,yuran freeokay. How cool is that? Haha.
Cuma kos sara hidup, penginapan dan lain-lain tak termasuk lah. Tapi jangan risau banyak lagi cara untuk kita dapat dana seperti pusat zakat, MARA dan yang sama waktu dengannya. Yang penting kita cuba cari. Bukan tercongok tunggu duit jatuh dari langit.
Ini aku screencap sikit dari laman web MyBrain. 

Aku sekadar menyampaikan. Kalau berminat boleh apply. Tapi jangan tanya aku bagaimana nak isi dokumen itu ini. Aku pun taktahu. Tapi aku pasti maklumat yang kau perlu, ada dilampirkan dalam laman web tu. Aku share sebab aku rasa perlu, bukan sebab aku pernah apply. Aku tak layak lagi, belum ada degree pun..haha.

Manis 23

23 April 2014
Ya..sudah masuk 23 tahun ini. Tahu..aku nampak muda..kahkah.
Ayat self claim tapi tapi ada jugak orang claim aku tak nampak macam 23.
Entah betul entah tak sebab aku selalunya perangai kartun..haha.
Tapi yang best semalam aku keja part time..pegi dengan kawan,
Ada staff ingat dia kakak aku.. kakak ok bukan adik beradik ke apa..ekeke..
Jadi kawan aku, si mekni tu terus tak boleh nak tido semalaman.
Stress mungkin.. :P

Ucapan hangat (direct translate sendiri okay:warm wishes) dari teman-teman sudah cukup buat aku gembira.
Paling best dapat mesej dari ayah pagi tadi dengan perkataan TUA di capitalkan..amboi..
Ok happy gila sebab selama ni aku fikir butang mesej handphone canggih ayah boleh guna huruf 'K' sahaja. Boleh buat bahan pekena ayah bila balik rumah nanti..haha

Tiada party berbelon, tiada celebration meriah dan pasti tiada tepung dilemparkan.
Oh, tepung tak patut dibazirkan, patut goreng buat cucur ikan bilis..sedapnyaaa.
Amalan simbah air jugak tak patut di…

Review: Yo Bride-to-Be!

Image
Tak. Bukan entri aku nak cerita aku ni bakal jadi bride to be..belum lagi. Aku nak share online shop yang mungkin membantu bride to be (B2B) sekalian. Kot kot la tercari-cari tempat shopping alam maya yang menge-bestkan. So, aku di sini nak la bagi sedikit option kot berminat kan. Kot lahh..tak paksa. Aku review ni takda sapa suruh, saja nak share. Tolong business kawan-kawan.
LoveyDoveyLand Yang pertama ialah LDL ni. Owner kenalan zaman menengah atas. Nama dia Ummi. Service yang LDL tawarkan ialah buat sticker tag, gift box, kad kawen, business dan yang seangkatan dengannya. Boleh bincang anda nak apa, baru sesuai dengan kehendak anda. Sticker tag bukan sekadar untuk kenduri kawen-mawen semata, teacher's day, birthday, business, akikah dan apa sahaja jenis majlis berkenaan.
Contoh sticker tag.
Dan sekarang ada promosi menarik. Grab it fast!
Boleh dihubungi melalui: Whatsapp - 0125162283
Instagram - Loveydoveyland
Fb page - LoveyDoveyLand



The Art of Hijab TAOH ni pulak bisnes salah …

aku rela..

Sungguh. Aku rela hasil keja aku dikeji. Dari aku dipuji atas keja hebat yang aku curi.

Mira.

orang bisnes.

Aku ni jenis susah nak percaya dengan orang. Kalau bergolek atas tanah nak suruh aku percaya pun aku takkan peduli selagi takda bukti. Ada bukti pun kalau minda sedar aku cakap 'NO!' aku takkan percaya juga. Jadi senang cakap, engkau takpayah la nak bagi aku percaya benda yang aku taknak percaya..boleh tak?

Satu. Aku tak percaya ke sistem MLM, sistem piramid ke sistem segi empat ke bujur pun aku taknak percaya. Takkan. Apa ke gila aku nak percaya. Kau ingat kalau orang boleh kaya sorang-sorang dia nak share dengan engkau? Memang tak lah. Manusia ni tamak haloba mana boleh bagi orang sekaya dia..kang kaya dah jadi mainstream dia kira jadi tak special dah lah. Imagine semua orang pakai beg LV original, semua orang pakai kasut Jimmy Choo Original dan pakaian pulak semua jenis brand yang aku malas nak ngeja..belit belit ha. Kaya takkan jadi best dah. Sebab tu orang kaya tak ramai dalam dunia ni.

Orang kalau dah kaya takkan nak share sumber kekayaan dia dengan engkau. Kecuali dia p…

pertanyaan yang mengguris hati.

Image
Aku bukanlah golongan mudah terguris hati. Hati keras sikit dari kerak nasi. Jadi kalau engkau rendam dalam air pun tak berapa nak berkesan. Anggap hati aku macam bekas arang terlekat pada jaring lepas bakar sate. Haa, yang hitam tu. Bukan bermaksud hati kotor ye tuan-tuan dan puan-puan dan adik manis sekalian. Aku nak kabo betapa degilnya benda alah hitam tu nak tanggal dari jaring..begitulah degilnya hati aku. Payah nak terguris kecuali ada benda super sedih atau tengok movie meruntun jiwa seperti miracle in cell no. 7..itu rasa hati hancur.

Merujuk tajuk di atas, aku rasa terguris dengan eh jap terguris ke tergores ni? Yang aku pasti dan tahu gores dan menang ja. Mana satu yang betul ni? Encik Osman Baku please jawab kekusutan saya ini. Kenal Osman Baku? Tak kenal gi google sana. Ehem..tersasar dari niat asal. Tampar pipi, kembali ke realiti. Setiap kali kawan tanya bila nak beli smartphone? Ada whatsapp tak? Ada wechat tak? Hatiku rasa terguris. Sebab macam eh eh ketinggalannya d…

Edisi Mudah: Telur dadar ikan bilis.

Image
Gedik kan telur dadar pun aku nak letak resepi kat sini. Tapi resepi tu bukan penting sangat pun..aku di sini untuk memberi keyakinan kepada umat manusia bahawasanya 'Anda semua boleh masak! Takpayah tunggu bini sakit baru nak terkedek-kedek belajar masak. Dan takpayah desperate kelaparan tahap naga tasik chini baru nak belajar masak. Masak itu mudah!' Masak memang mudah tuan-tuan dan puan-puan serta adik manis..yang payahnya, nak masak bagi sedap..hehe.
Pada aku, cukuplah masak setakat mampu kenyangkan adik beradik, anak beranak dan satu family engkau. Takpayah la tahap nak buat katering. Pada aku orang yang patut niaga makanan adalah orang yang dikurniakan bakat memasak..bukan sekadar tahu masak. Banyak beza tu tahu. Kalau setakat tahu masak tapi bakat takda, tak sedap mana pun. Tak caya? Cuba analisis berapa kali engkau makan kat kedai tak sedap? Faktor tu faktor...
Jadi demi memulihkan keyakinan para tukang masak tak berapa nak konsisten seperti aku, aku share resepi telu…

Total Pageviews

Daisypath Anniversary tickers