Friday, April 25, 2014

Sambung Masters dan PhD di Malaysia?

Benda baik harus dikongsi. 
Jadi aku fikir aku patut kongsi benda ni. Pernah dengar Program MyBrain ?
Kalau anda berminat untuk sambung masters atau PhD tapi malas sebab nak kena fikir pasal yuran. Sila bukak portal ini. KPM wujudkan Mybrain untuk bantu kita-kita ni sambung masters/phd dengan yuran ditanggung oleh mereka. Dengan kata mudah, yuran free okay. How cool is that? Haha.

Cuma kos sara hidup, penginapan dan lain-lain tak termasuk lah. Tapi jangan risau banyak lagi cara untuk kita dapat dana seperti pusat zakat, MARA dan yang sama waktu dengannya. Yang penting kita cuba cari. Bukan tercongok tunggu duit jatuh dari langit.

Ini aku screencap sikit dari laman web MyBrain. 


Aku sekadar menyampaikan. Kalau berminat boleh apply. Tapi jangan tanya aku bagaimana nak isi dokumen itu ini. Aku pun taktahu. Tapi aku pasti maklumat yang kau perlu, ada dilampirkan dalam laman web tu. Aku share sebab aku rasa perlu, bukan sebab aku pernah apply. Aku tak layak lagi, belum ada degree pun..haha.

Untuk maklumat lanjut boleh buka laman web MyBrain !
Semoga dapat membantu. :)

Mira.

Wednesday, April 23, 2014

Manis 23

23 April 2014
Ya..sudah masuk 23 tahun ini. Tahu..aku nampak muda..kahkah.
Ayat self claim tapi tapi ada jugak orang claim aku tak nampak macam 23.
Entah betul entah tak sebab aku selalunya perangai kartun..haha.
Tapi yang best semalam aku keja part time..pegi dengan kawan,
Ada staff ingat dia kakak aku.. kakak ok bukan adik beradik ke apa..ekeke..
Jadi kawan aku, si mekni tu terus tak boleh nak tido semalaman.
Stress mungkin.. :P

Ucapan hangat (direct translate sendiri okay:warm wishes) dari teman-teman sudah cukup buat aku gembira.
Paling best dapat mesej dari ayah pagi tadi dengan perkataan TUA di capitalkan..amboi..
Ok happy gila sebab selama ni aku fikir butang mesej handphone canggih ayah boleh guna huruf 'K' sahaja. Boleh buat bahan pekena ayah bila balik rumah nanti..haha

Tiada party berbelon, tiada celebration meriah dan pasti tiada tepung dilemparkan.
Oh, tepung tak patut dibazirkan, patut goreng buat cucur ikan bilis..sedapnyaaa.
Amalan simbah air jugak tak patut dijadikan tradisi birthday..kesian orang selangor kena catu.
Kita kena sensitif..So, keep calm, happy birthday and sleep all the way..kakaka.

Celebration birthday aku cuma ada marigold oren dengan seketul ayam goreng.
Omputih sesat sangat aku rasa tapi tu ja yang aku lalu nak makan..haha.
Lepasni patut buat entri 'bagaimana mahu sambut birthday sendirian'..gittew.
Tak. Bukan forever alone..cuma nak keep low dan krohh krohh.
Dah..esok ada presentation. Kena pegi praktis dah ni.
Doakan aku jumpa apa yang aku cari. Thankyou in advance.. :)

Love. Mira.
p/s: aku gembira. sangat. it doesn't need much to be happy.

Tuesday, April 15, 2014

Review: Yo Bride-to-Be!

Tak. Bukan entri aku nak cerita aku ni bakal jadi bride to be..belum lagi. Aku nak share online shop yang mungkin membantu bride to be (B2B) sekalian. Kot kot la tercari-cari tempat shopping alam maya yang menge-bestkan. So, aku di sini nak la bagi sedikit option kot berminat kan. Kot lahh..tak paksa.
Aku review ni takda sapa suruh, saja nak share. Tolong business kawan-kawan.

Yang pertama ialah LDL ni. Owner kenalan zaman menengah atas. Nama dia Ummi. Service yang LDL tawarkan ialah buat sticker tag, gift box, kad kawen, business dan yang seangkatan dengannya. Boleh bincang anda nak apa, baru sesuai dengan kehendak anda. Sticker tag bukan sekadar untuk kenduri kawen-mawen semata, teacher's day, birthday, business, akikah dan apa sahaja jenis majlis berkenaan.

Contoh sticker tag.

Dan sekarang ada promosi menarik. Grab it fast!

Boleh dihubungi melalui:
Whatsapp - 0125162283

Instagram - Loveydoveyland

Fb page - LoveyDoveyLand




TAOH ni pulak bisnes salah sorang kawan zaman sekolah menengah rendah yang diusahakan secara adik beradik..wahh gitu. Aku banyak sekolah okay. TAOH ni menumpukan kepada tudung/shawl/halfmoon/veil yang di custom made dengan beading. Juga ada perkhidmatan buat hand bouquet dan mini pelamin. Yang tu diorang baru start. Boleh PM diorang tanya lebih lanjut, nego atau apa sahajalah yang kau rasa nak tanya.

Ok. Contoh custom made by TAOH



Boleh hubungi:
Whatsapp : 014-9477275 / 019-5136745

*Rasanya TAOH ni ada instagram. Maap lah aku ni takdak instagram takleh nak sahkan kewujudan akaun TAOH. Cuba cari sendiri ye.

Price kena tanya diorang ye sebab aku kan belum masuk fasa layak bertanya soalan ittew. Takkan aku saja gatal-gatal pegi tanya macam tu je. I is malu okay. Ni aku dah tunjuk jalan, kau pegi lah usha dan beramah mesra dengan penjual ittew. Jangan risau diorang sweet.

p/s: Aku mampu jual handsock lace jeww *insert muka rempit sedih* kahkahkah. Nak jugak promote.. ;p

Assalamualaikum.
Mira.

aku rela..

Sungguh. Aku rela hasil keja aku dikeji. Dari aku dipuji atas keja hebat yang aku curi.

Mira.

Friday, April 11, 2014

orang bisnes.

Aku ni jenis susah nak percaya dengan orang. Kalau bergolek atas tanah nak suruh aku percaya pun aku takkan peduli selagi takda bukti. Ada bukti pun kalau minda sedar aku cakap 'NO!' aku takkan percaya juga. Jadi senang cakap, engkau takpayah la nak bagi aku percaya benda yang aku taknak percaya..boleh tak?

Satu. Aku tak percaya ke sistem MLM, sistem piramid ke sistem segi empat ke bujur pun aku taknak percaya. Takkan. Apa ke gila aku nak percaya. Kau ingat kalau orang boleh kaya sorang-sorang dia nak share dengan engkau? Memang tak lah. Manusia ni tamak haloba mana boleh bagi orang sekaya dia..kang kaya dah jadi mainstream dia kira jadi tak special dah lah. Imagine semua orang pakai beg LV original, semua orang pakai kasut Jimmy Choo Original dan pakaian pulak semua jenis brand yang aku malas nak ngeja..belit belit ha. Kaya takkan jadi best dah. Sebab tu orang kaya tak ramai dalam dunia ni.

Orang kalau dah kaya takkan nak share sumber kekayaan dia dengan engkau. Kecuali dia perlukan engkau untuk kepentingan bisnes mahupun survival dia. Lebih kurang win win situation tapi selalunya yang orang kaya tu lagi win lah..haha. Contoh, abam Q (bukan nama Sebenar kan dah cakap, nama dia Q)..dah berjaya dengan perniagaan menjual ubat mengkedutkan kulit untuk golongan yang dah bosan jadi muda. Bisnes dia maju sebab dia pioneer kepada produk ni..itu sebelum Lijah dan Sameon copy cat idea dia lah. Pasal Lijah dengan Sameon kita sembang hari lain, hari ni fokus pada abam Q ja noh.

Okay, kembali kepada agenda asal.  abam Q ni pun berjaya menjual beribu-ribu limau nipis eh produk dia tu kepada anak muda seluruh negara yang berpusu-pusu nak kedutkan kulit. Untung memang gilaaa ah boleh beli ferrari tapi dia tak beli ferrari la takut retis ngorat dia..takpasal kelai (baca:gaduh) laki bini. Jadi untuk kembangkan bisnes ofkos abam Q nak kena pikiaq (baca:fikir) idea bernas..dari situ dia mulakan program 'Mari jadi jutawan bersama abam Q'. Hakikatnya yang jadi jutawan tu abam Q ja..yang bawah dia tu boleh buat bisnes ja. InsyaAllah laku, duit jualan pun masyuk. Tapi status jutawan tu dapat ke abam Q sorang ja.

Nampak tak apa aku nak sampaikan? Abam Q share sumber bisnes dia sebab dia nak lipat gandakan untung bisnes dia. Hang nak dapat untung macam abam Q takleh wei kalau sekadar join bawah bisnes abam Q semata-mata. Hang kena buat part time jadi cashier..buat part kat KFC tu pun payah nak sama level dengan abam Q. Melainkan hang ada idea bisnes lain. Seperti bisnes juai kuda Ariana Rose ka..juai air mata kucing bertanduk ka..benda-benda rare lah senang kata. Benda yang ada tempat dalam pasaran..baru hang pun boleh jadi jutawan.

Orang kita ni keja nak benda mudah ja. Lepastu obses.

Thursday, April 10, 2014

pertanyaan yang mengguris hati.

Aku bukanlah golongan mudah terguris hati. Hati keras sikit dari kerak nasi. Jadi kalau engkau rendam dalam air pun tak berapa nak berkesan. Anggap hati aku macam bekas arang terlekat pada jaring lepas bakar sate. Haa, yang hitam tu. Bukan bermaksud hati kotor ye tuan-tuan dan puan-puan dan adik manis sekalian. Aku nak kabo betapa degilnya benda alah hitam tu nak tanggal dari jaring..begitulah degilnya hati aku. Payah nak terguris kecuali ada benda super sedih atau tengok movie meruntun jiwa seperti miracle in cell no. 7..itu rasa hati hancur.


Merujuk tajuk di atas, aku rasa terguris dengan eh jap terguris ke tergores ni? Yang aku pasti dan tahu gores dan menang ja. Mana satu yang betul ni? Encik Osman Baku please jawab kekusutan saya ini. Kenal Osman Baku? Tak kenal gi google sana. Ehem..tersasar dari niat asal. Tampar pipi, kembali ke realiti. Setiap kali kawan tanya bila nak beli smartphone? Ada whatsapp tak? Ada wechat tak? Hatiku rasa terguris. Sebab macam eh eh ketinggalannya daku. Tapi kau kena paham nafsu membeli barang berteknologi bukan fokus aku. Paling hebat aku beli printer dan powerbank. Motif la nak beli powerbank padahal takdak smartphone khenn.

Sila jangan pandang rendah, phone oldskool aku boleh charge pakai powerbank jugak la *jeling maut*. Aku beli sebab aku banyak kena keluar pegi program, kadangkala stay semalaman kat tempat program, taknak lah charge sesuka hati bila nampak soket. Lepastu kena marah..nehii. Aku taknak begitu. Okay, tipu! Aku beli sebab terpengaruh dengan jualan murah itu hari dan eheem encik cina jual tu comel..ahaha. Tahu, aku layak diterajang kan. Tapi aku dapat free pouch..so aku beli lah. Ah, typical Malaysian! Godaan dunia betul. Tapi serius cakap kalau pekedai melayu lelaki, biasa aku takkan beli kecuali desperate. Kenapa? Nanti aa aku cerita. Boleh buat entri istimewa tahu. Ini tiada kaitan racist ke apa jadah tu. Apa ke hal aku nak racist dengan bangsa sendiri. Takda jati diri namanya tu...

Eh..jangan rasa kecik hati pulak aku cakap macam ni. Aku luahkan bukan sebab nak cerita aku kecik hati orang tanya tu. Aku cuma nak cakap, aku segan nak kabo ke orang aku takda semua benda tu. Terguris hati dalam cerita ni setakat calar sikit ja, tak bawak dalam mimpi pun. Saja exaggerate bagi nampak sedih. Konon la. Segala kekurangan harap dimaafkan. One day ada rezeki aku pakai la sebijik. Paling lama pun dua tahun lagi. Tu pun kalau dah keja la..haha.

Sudah tentu aku rasa ketinggalan. Ketinggalan dengan teknologi? Itu aku tak kisah. Lantak engkau lah nak maju cemana pun. Aku cuma rasa sayang dan ketinggalan masa keemasan dengan sahabat-sahabat aku. Itu yang terguris hati tu. Selain dari itu? Tiada kekesalan walaupun tiada handphone canggih..gittew. Eh, ni birthday ittew da dekat takdew sapew-sapew nak hadiahkan smartphone keww? Bajet comei cakap rempitz. Sapa declare ini 'bahasa comel' entah? Kalau aku tahu orang yang declare tu aku terajang bontot dia. Jadah comel ejaan haremm camni.

Mira.
Assalamualaikum.

Wednesday, April 2, 2014

Edisi Mudah: Telur dadar ikan bilis.

Gedik kan telur dadar pun aku nak letak resepi kat sini. Tapi resepi tu bukan penting sangat pun..aku di sini untuk memberi keyakinan kepada umat manusia bahawasanya 'Anda semua boleh masak! Takpayah tunggu bini sakit baru nak terkedek-kedek belajar masak. Dan takpayah desperate kelaparan tahap naga tasik chini baru nak belajar masak. Masak itu mudah!' Masak memang mudah tuan-tuan dan puan-puan serta adik manis..yang payahnya, nak masak bagi sedap..hehe.

Pada aku, cukuplah masak setakat mampu kenyangkan adik beradik, anak beranak dan satu family engkau. Takpayah la tahap nak buat katering. Pada aku orang yang patut niaga makanan adalah orang yang dikurniakan bakat memasak..bukan sekadar tahu masak. Banyak beza tu tahu. Kalau setakat tahu masak tapi bakat takda, tak sedap mana pun. Tak caya? Cuba analisis berapa kali engkau makan kat kedai tak sedap? Faktor tu faktor...

Jadi demi memulihkan keyakinan para tukang masak tak berapa nak konsisten seperti aku, aku share resepi telur dadar ikan bilis yang dapat idea masa takdak keja kat asrama. Hokay, aku masak pakai rice cooker yang telah diupgrade ke portable cooker..hehe. Motif sangat aku nak cerita kan. Ini kalau kantoi ni, kena rampas buat naya ja..hoh.

Here we go, Telur dadar ikan bilis:
telur-2biji
ikan bilis-segenggam
mayonis-1 sudu

Cara:
Pecahkan telur dan pukul macam nak cari gaduh sampai dia kembang. Lepastu letak sesudu mayonis. Pukul lagi sampai kau rasa ah bosannya, baru stop ye. Dan masukkan ikan bilis yang sudah dicuci ke dalam telur yang sudah dipukul ittew. Apalagi, lepastu masuk kuali sana. Sambil tunggu tu boleh pegi cuci mangkuk kat singki sana. Terbalikkan telur kalau nak both bahagian garing. Lepastu tadaaa.. Siap!


Gambar sumber dari belog Aznanie . Dia punya resepi lain sikit lah dari aku. Aku punya versi, apa ada kita campak ke dalam telur dadar ittew. Ha, nampak ganas tu cemana. Ganas tak ganas, yang penting perut kenyang..ye dak? Oh, ya..aku tak letak garam sebab ikan bilis masin dah. Cukuplah tu. Kurangkan garam dalam kehidupan, lebihkan garam dalam senyuman..kekeke. Dulu adik aku cakap tak gebu pun telur dadar letak mayonis, aku wonder dia letak banyak mana..hmm. Serius, letak mayonis lagi gebu lah. Nak lagi kick, letak cili padi..wohoo. Mungkin aku patut tanam pokok cili satu lepasni..hmm.


Gambar atas ni sumber google. Kau imagine telur dadar ittew segebu ini dan ditaburi oleh ikan bilis..omnomnom.. Maap la rakan-rakan dan taulan..saya mana ada smartphone nak ambik gambo upload sini. Ada phone pun takleh nak connect internet, maka tiadalah bukti bergambar. 

Mira.