Thursday, October 3, 2013

Green tea.

Teh hijau. Sebab apa nama nama teh hijau ialah teh hijau? Sebab kaler hijau lah..hehe. Ok, tak lawak.
Aku banyak baca pasal teh hijau lepastu rasa macam nak sangat tau apa bendalah yang menarik. Dulu first time tahu sebab ada cerita pasal kebaikan teh ni dalam satu novel tu. Maka haruslah excited nak tahu apalah rasa dia.

Setelah survey punya survey jumpa la teh hijau Boh ni kat cmart minggu lepas. Lipton pun ada jugak cuma itu hari hanya ada Boh sahaja. Boh pun boh lah sebab nak rasa sangat kan. Lagipun si roommate pun sama naik jugak, sibuk cari si teh hijau sebab dua-dua gila nak tahu teh hijau rasa apa..haha.

 

Teh hijau ni paling famous orang kata boleh kuruskan badan. Tapi aku paling suka sebab dia buat kita lawas. Senang cerita mudah gila nak berak. Takpayah nak sembelit bagai. Aku bukan jenis sembelit atau payah nak berak, daily routine memang akan berak sekali sehari. Yang bestnya bila minum teh hijau ni macam senang gila nak berak. Tak payah bertapa dalam toilet demi mendapatkan mood membuang..hehe. Kau faham tak bahagia tu cemana?

Dan..dengan itu aku jugak nak bagitau rasa teh hijau ni sungguhlah super tak sedap. Pahit ya Rabbi. Bau pun tak sedap jugak tapi yalah benda baik untuk kesihatan haruslah begitu. Yang manis tu semua bawak masalah nanti. Jadi telankan ja lah demi kebahagian perutku.

 Ni pulak antara beberapa khasiat teh hijau:



pic:courtesy from google.

Jadi, marilah sama-sama amalkan teh hijau ni demi kebaikan perut kita. Sekian.

Mira.

No comments:

Post a Comment