Posts

Showing posts from December, 2016

Edisi Mudah: Resepi Asam Rebus Ikan

Assalamualaikum
Ya, resepi mudah datang lagi! Resepi asal dari buku tapi sudah diolah sesedap rasaku. Sebenarnya aku taip resepi ni di bulan ramadan 15 Jun 2015 tapi taktau pasaipa aku tak publish.
Resepi: Asam Rebus Ikan
Bahan A 3 biji- bawang merah 12 biji-cili kering 1 cm- kunyit hidup 1 cm- belacan
Bahan lain:- Ikan 2 batang- serai 1 cawan- Asam jawa Daun kesum Garam  Gula Bendi *optional
Cara-cara: 1. Kisar bahan A sampai halus.
2. Masuk bahan A, serai yang diketuk, asam jawa dan daun kesum ke dalam periuk.  Masak sampai kuah mendidih.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Masukkan ikan. Tunggu sampai masak. Done!

Sangat ringkas dan mudah. Rasa macam asam pedas tapi slightly berbeza, aku suka sebab masam, pedas dan wangi. Kalau nak senang, siapkan bahan A awal-awal dan simpan pes itu dalam peti ais.

M.

Cara kenalpasti teh menggunakan pewarna.

Image
Assalamualaikum.

Teh adalah sedap. Teh biasa, teh hijau, teh strawberry memang favourite aku. Dalam bagi orang cina biasanya teh dipanggil cha, di india dipanggil chai. Oh sebelum kagum kenapa aku tahu benda ni, ketahuilah aku tahu sebab tengok drama ja :P Kalau sarikata tipu, maka tipulah aku disini haha.

Aku nak kongsi cara untuk kenalpasti teh yang diletak pewarna. Super mudah! Ambik uncang teh letak dalam segelas air sejuk/normal tempature. Kalau cemerlang sangat keluar warna kuning teh tu, yes itu bermakna dia ada pewarna! Teh yang bereaksi normal ialah teh yang keluarkan warna dan rasa bila direndam air panas.
Taknak share brand apa tapi you should try sendiri eksperimen ni di rumah. Oh personal favourite teh aku ialah Sabah Tea yang dah sah-sah dari sabah. Sedap hohoho.

M.

2016 wishlist checked!

Image
Assalamualaikum

Last year aku gigih juga list down apakah azam untuk 2016 tetapi unpublished sebab yeah, malas! Ada 3, aku pun lupa dah pasal azam ni sebenarnya sampailah satu hari tu aku nak clear draft dalam blog ni supaya tak semak kan. Lalu, aku terjumpa azam 2016. Inilah bukti, bukti tak berapa berpegang teguh pada azam sendiri. My bad..
1. Sambung belajar
2. Cari kerja
3. Brush up my English

Alhamdulillah. Ketiga-tiga azam ini checked! *Masukkan efek bunga api sebab mercun diharamkan*

1. Akhirnya aku sambung belajar selepas setahun lagha dan melalui fasa tidak move on dari kehidupan degree. Boleh tak? Haha. Tak, sebenarnya aku macam terlalu selesa dalam hidup aku. Kakak aku, Am, dia kata aku mengada sebab stay kat rumah macam anak orka (read:orang kaya). Mulanya aku tak perasan pun sampailah tetiba macam tersedar orang lain rush cari keja, aku melepek kat rumah. Ya, masa aku tak keja memang aku full time duk rumah, keluar siram pokok time petang pastu masuk balik. Berbulan-bula…

Emak.

Image
Assalamualaikum.
1.12.2016 Emak saya sudah 53 tahun ini. Alhamdulillah :) Of course ini belated birthday post untuk emak. Emak konfem tak baca so boleh bebel lalala..tehee. Emak saya bukan emak yang lemah lembut macam drama tv juga bukan emak yang mendera macam cinderella. So, here goes a story about my mom.
When i grow up (10-15 years old me) i keep on thinking, oh every mom are like my emak.. Till i once realized that every cousin that I've ever met or seen are scared of my emak. My emak is such a tigress-they said..haha. My emak is strict! My emak is fierce! Yes, true that. My emak will nag and repeating the same thing-same drama. But guess who started it first? Of course me and my siblings who triggered her :P
A mother of 4 annoying and mischievous kids, emak must be really tired. I knew it. Emak sacrificed a lot. She's that kind that willing to gave up her desire to shop for the sake of our education. Sending us to extra classes, attending co-curricular activities to sch…

Total Pageviews

Daisypath Anniversary tickers