Friday, October 31, 2014

Promise to be kept.

Benda paling susah nak dibuat adalah menunaikan janji. Cakap mudah, fikir juga mudah, nak ditunaikan? Terkedek-kedek kau seperti itik pulang petang bila nak buatnya..ye dak?

Kita banyak makan hati bila janji tinggal janji.
Janji. Simpan. Mintak. Tak terlaksana. Pendam. Ubat luka di hati *nah, iodin sebotol, cukup?*

Atau

Janji. Simpan. Mintak. Tak terlaksana. Pendam. Stacy-Adam bergabung. Meletop! Ya, anda kini bersama saya Nabot dan Nelofot dalam rancangan MeleTOP!! :P

Tapi sebenarnya kita dengan diri sendiri pun kejanya memungkiri janji ja. Sedar tak? Seperti kau kunci jam pukul 6.00 pagi snooze-snooze-snooze dan tadaaaa fajr elephant lah engkau. Ok, aku pun gitu. Syaitonniirrrojimm banyak peluk aku ka? Ka selimut berkulit pig serasa gebu gebas sampai terbabas ni..uhukks.

Lalu bapakku berkata, 'eleh janji dengan jam pun hang boleh tutup suruh dia gerak hang lepas 10 minit, apa nak jadi taktau?' *geleng kepala sambil sambung main game solitaire di subuh hari *
Sejak hari itu, aku sudah tidak mahu mempercayai janji manusia lain lagi. Sebab janji dengan diri sendiri pun aku sering terbabas masuk longkang seperti main boling.

Once you promise, you must try your very best to keep it. Even to yourself and nobody knows.

Mira.

Thursday, October 30, 2014

Di hari yang lain.

Entri lepas aku acah terkejut dah masuk bulan sepuluh.. Ini hari aku pun taktahu nak acah rasa apa bila aku jenguk belog aku..sebab hari ni dah masuk 30 Oktober. Say whatttt?? -What. Lame joke aku cuba sampaikan kat kalian kan. Punchline tak sampai. Yep..dua hari lagi masuk november..marilah buat status welcoming november seperti hipster alam maya selalu buat. Baideway hipster tu apa ya?

Hello November, please be...arghhhhhhhhhhhhhhh jadah November dah?!

November
1. Midterm exam secara berjemaah seperti ramainya makmum ketika solat terawih ketika ramadan limabelas yang pertama.

2. Submission report segala subjek sebelum direjek lalu harus dibaiki lalu dihantar kembali lalu aku pening lalat kerana aku pening menjadi tukang edit. *muntah sarsaparilla*

3. Mencari tempat praktikal. Perlu aku ulas lebih? Nahhh *hujan membasahi diriku*

4. Graduation day! Tapi bukan aku lah yang grad ittew. Cousinku bukan cik sotong akan bergraduasi di sini. Apa pasal masuk list concern? Hmm..kena bagi bunga ah. Bunga time konvo mahal! Kalau dia curik bunga tahi ayam dekat mana-mana lepastu balut wrap jadi bouquet lawa mau rm 28 tu pun bunga tahi ayam satu warna. Tapi aku selalu rasa bunga tahi ayam cantik, apasal entah. Kenapa nama dia tahi ayam? Adakah ayam suka berak di bunga itu lalu dinamakan bunga tahi ayam? Masalah aku ialah pengumpulan wang secara halal yang begitu mengambil masa yang lama untuk sejambak bunga. Hareeyyy la sapa mula tradisi bagi bunga semasa convocation ni. Bagi la cekelat hacks ka, romantik apaaaaa *juling mata, herot mulut*

Kehadapan sahabatku...mohon kumpul duit ramai-ramai bagi gelang emas sempena graduasi aku tahun depan. Banyak faedahnya. Dengan memberikan gelang emas, maka anda membantu aku membina masjid. Tetibah. Hahaha. Tak, lawak ja. Bukan kata masjid, surau pun iolss tak nampak tangganya lagi. Literally. *Mak baling selipar 7.90$..aku elak* Takpayah literally sangat. Hari-hari emak ajak gi surau buat muka duakupang. Oh, itu surau betul..bukan kiasan..hewhew.

Ini Ebi. Perempuan mengandung. Aku tak memilih, mengandung tapi tak kawen lagi pun aku kawan juga dengan dia. Kalau dia kawen sorok tak gitau aku, taktahu la kannnn. LOL.

Because there's like zillion months ago aku up gambar. Saja side tepi, sorok talam dimukaku.
#AkuGemukKauSendatPakaiBajuKe  <----------hashtag ala si misai doyok. Koh.

Mira.


Tuesday, October 7, 2014

Oktober dah?!

Intro seperti terkejut. Okay sejujurnya acah terkejut saja..lol. Biasanya aku memang lupa diri..bila bukak blog, tengok last update..hoihoii dah sebulan tak ber-update malasnyeww ittew padahal terbongkang hari-hari. Sebulan pertama semester 7 hmm banyak hoi dugaan seperti baby boo iols buat perangai..selama 5 tahun tak pernah buat hal tetiba bamm melayang duit begitu saja. Mujur dah baik, aku redho..yang pasti baby boo tu bukan pakwe. Pakwe takleh panggil sweet cenggitu, panggil 'hang' pun dah kira ok dah. Bila masuk zaman up panggil 'awak' itu paling up aku boleh pegi. Takda zaman 'papa-mama'. Itu kira puiii!! kau berhak terajang aku kalau aku guna 'papa-mama' dalam percintaan. yeww geli sebut percintaan.

Orang kata aku hati kering, ego, selfish, garang hah apa ntah lagi..sampai aku dah lupa jadah apa lagi. Kiranya kalau dalam novel akulah antagonis dalam love-line aku sendiri. Tapi tahukah anda hati kering ni penting tau tak? Sebab bila hati kering takdalah kau meroyan bising sana sini tiap hari bila kau kena tinggal. Takdalah kau setiap kali bergaduh nak publish dekat satu dunia. Kau rasa kau bergaya macam Adele la? Never mind i'll find someone like youuuuuuu~~~ Tak, kau gaduh hari ni, esok lusa pakwe kau kasi bunga sogok rasuah kekonon sweet, dah berbaik balik. Jadi tak rasa bodoh ke yang emosi publish rasa hati tak semenggah kau kat dunia itu hari? Oh puhleaseee. 

Lagi satu, takpayah la nak rasa hebat sangat dapat pakwe baik, kacak, kaya, bergaya dan kekonon Mr. Perfect 10 tu. Walau aku pun taktau natang apa Perfect 10 tu. Tapi aku kira perfect gila lah sampai gila pun tak se-perfect gitu haa. Hmm gini la cik gadis sekalian, mohon tahu jodoh tu dah ditetapkan jangan gigih sangat mempertahankan sesuatu yang kau pun tak pasti. Kau rasa kau lah paling padan dengan si kacak bergaya ittew walau satu dunia menentang..jangan sampai aku nyanyi lagu shilalalalat ok. Bila ada manusia menentang, kau kena reflek diri sendiri. Mesti ada something wrong. Tolong lah tau bukan semua orang keja nak men-dengki dengan kau, kosser lah. Kadangkala orang concern dan taknak kau berdepan dengan kecelakaan di masa depan. Nah, aku letak label kecelakaan terus.

That's why my dear kita kena hati kering dan go on. Kalau nak perang baling balang kuih raya ke nak sweet muweet tahap kencing manis kena potong jari kaki pun, kau share dua orang je boleh? Sebab orang nak benci ni lagi senang dari nak suka. Dan lagi satu, tolonglah jangan bajet malaikat tiada dosa dan mahukan pasangan yang 'sempurna tiada cela'. Kau, aku, dia masih manusia biasa..hari-hari buat dosa. Keep that in your mind. Sebenarnya kan aku rasa macam tergelincir dari landasan ni. Bukan aku tengah cerita pasal baby boo aku ke..yang tetiba masuk nasihat percintaan ni apakehei? lewls betul mira ni.


Sekian. Assalamualaikum.