Thursday, July 17, 2014

cukup islamkah kita?

Assalamualaikum.

Few weeks before aku ada baca artikel INI di mana Ireland dikatakan negara paling islamik. Mulanya aku fikir tu sekadar provokasi barat saja nak menyakitkan hati. Biasa barat kan perangai poodah cenggitu keja nak tengok negara orang tungggang langgang. Ayah aku juga fikir begitu, anggap sebagai provokasi. On the second thought, Ayah keluarkan hujah. Knowing my Ayah, hujah dia akan buat kau seperti pegi ceramah forum perdana eh tak ceramah lah..apa-apa jenis ceramah pun boleh. Padat dan bermaklumat.

Kata Ayah..it's not bilangan jumlah muslim di negara itu yang menjadikan mereka islamik. Tapi bagaimana mereka yang bukan muslim ini mengamalkan apa yang dianjurkan, digariskan oleh Islam itu sendiri. Dari segi pengurusan, kehidupan seharian, adab dan segala-gala aspek kehidupan. Contoh mudah, Jepun negara bukan Islam tapi bersih persekitarannya. Malaysia? Kat mana ada tanda 'jangan buang sampah disini' hoii terus penuh bawah signboard tu sampah segala tok nenek ada. Apa yang kau nak buktikan mahkluk? Heran betul sedangkan kebersihan sebahagian dari iman. Hairan -.-

Sikap & adab. Kadangkala yang islam pada ic ni dia punya perangai boleh tahan shaitonnnirrojim hoi walaupun ketika itu syaitonnnirojim kena rantai. Mana pegi ada sopan entah aku pun taktahu. Sejujurnya aku garang, ada masalah anger management juga tapi takda lah sampai aku berkelakuan tak senonoh di khalayak. Kes tengah hangat sekarang, si peugeot putih tu lah. Marah tu biasa tapi kau kena tengok juga siapa. Orang lagi tua kena hormat walau hati engkau mendidih panas serupa air tengah masak nak bancuh kopi tahu? Hormatkan orang kalau kau nak dihormati. Simple rule. :3

Benda paling mudah. Tengok diri, muhasabah tengok cukup islam ke kita ni? Tak malu orang tengok seorang muslim perangai sama macam si atheis? Islam hanya terbukti apabila diamalkan bukan pada banyaknya ilmu yang kita ada. Jadi, amalkan ilmu yang kau ada..walk your talk la kekdahnya. Simpan ilmu nak buat pekasam eh? Tau lah pekasam goreng letak cili padi dengan bawang, perah limau sikit umphh gila tapi takpayah la apply kepada ilmu..rugi. 

Masih ingat tiga benda yang masih boleh beri pahala ketika kita sudah meninggalkan dunia ini? Anak soleh/solehah, sedekah dan ilmu yang bermanfaat. Anak soleh nak dapat bukan senang. Tak caya? Tengok diri sendiri dah jadi anak soleh/soleheh kepada parents kau belum?Haa..sentap kan sesentap hatiku mengenangkan diri sendiri..haha. So, jangan sibuk nak jadi isteri/suami solehah/soleh je sampai mak bapak dilupakan. *tetiba* lol

Salam 19 Ramadan. Selamat berbuka dari insan yang duk kat negeri yang paling lambat berbuka dan panas. *simbah ais kat kepala*

Mira.

Wednesday, July 2, 2014

Tiga ibadah anda boleh buat bila menses.

Memandangkan sekarang bulan puasa, keinginan nak beribadah dengan banyak-banyak adalah tinggi sebab pahala dilipat gandakan. Bulan puasa adalah sejenis catalyst untuk perubahan diri, sama ada membanyakkan ibadah ataupun berhijrah ke arah yang lebih baik..luar dan dalam. Tapi well bila menses datang kita perempuan ni rasa err tak dapat dah nak buat itu ini. Salah! Banyak yang kita oleh buat masa menses, takdalah terpenyek duduk saja sepanjang hari atau habiskan masa curi-curi seludup nasi goreng dalam bilik ja keja hang..kahkah.


Pertama, kita boleh berzikir. Kalau kau pesen macam aku yang 'ha, zikir tu yang mana satu?', ya aku memang selalu konfius. Boleh pegi google something macam zikir harian, kalau ada buku lagi bagus. Dan dah jumpa zikir banyak-banyak tu, pick something dan mula amalkan. Kalau satu saja zikir yang kau amalkan pun takpa, jangan risau asalkan kau konsisten, itu adalah lebih baik. Nak lagi senang download zikir dalam bentuk mp3, ala cari hafiz hamidun punya album zikir tu pun okay what..boleh feeling duet dengan dia..haha. Daripada kau duk nyanyi duet havoc havoc tu entah apa-apa..bencana betul.


Kedua, kita boleh dengar ayat al-Quran. Jangan main-main, dengar bacaan pun dapat pahala okay. Tengok ja tv3 selalu ada Kalamullah, dekat tv9 pun ada rancangan macam tu, astro i donno, mungkin dekat oasis atau al-hijrah ada. Bak kata satu rancangan ni, 'tak tengok rugi, tak baca lagi rugi'. Oh, menusuk kalbu sangat tagline dia. So, dapat lah kita bagitau diri sendiri 'last seen Quran aku 3 hours ago' tapi bagitau diri sendiri dah la ye. Karang menunjuk ke orang dah membawa kepada riak, takabur masalah juga tu. Takkan aku nak cerita pasal Cermin lagi sekali? Haha.

Ketiga, kita boleh perbaiki bacaan dalam solat. Ya, kadangkala dah lama sangat kita tak usha bacaan kita boleh jadi kita tersalah sebutan, tertinggal sesetengah perkataan dan seumpamanya. Benda simple tapi efek solat kita. Jadi, tolonglah rasa bertuahlah jadi perempuan, sebulan sekali ada waktu free nak betulkan bacaan dalam solat. Bila kita yakin dengan bacaan kita, insyaAllah lebih khusyuk. Lebih bagus lagi kita boleh hafal maksud setiap lafaz dalam setiap pergerakan dalam solat kita. Memandangkan kita tak faham bahasa Arab, tu mungkin faktor payah sikit nak khusyuk. Kalau hafal dan faham..merinding bulu roma tiap kali solat ok.

Banyak lagi sebenarnya yang kita boleh buat. Sangat banyak. Cari dalam buku, google mahupun tanya ustaz/ustazah. Sekurang-kurangnya takdalah kita rasa sia-sia sangat hidup bila menses menjelma. Dan satu lagi, janganlah sedih beremosi mahupun marah bila dah petang di bulan puasa dan tetiba kau tahu kau didatangi menses! Memang la agak tragis kisah tu tapi jangan rasa sedih, it's a gift. Lapang dada okay. Aku rasa most perempuan memang pernah mengalami.

Menses is a gift not a tragedy.

Assalamualaikum.
Mira.

Tuesday, July 1, 2014

kerana karamel.

Tajuk serupa cerpen tak berepisod..haha. Aku buat puding karamel jumaat lepas sempena makan-makan dekat rumah. Masa tengah buat karamel belah petang tu, kakak aku mengemukakan soalan yang memang distract aku dan memerlukan aku berfikir lepastu sedar-sedar setitik karamel ditanganku. Ye, setitik ja tapi panas ya Rabbi. Kalau boleh menjerit, dah aku jerit biar satu taman dengar.

Seminit pertama aku masih cool dan bagitau kakak, 'woi second degree burn' konon macam tahu sangat lah berapa degree aku burn padahal first degree ja pun..bajet. Masa tu tak sakit, boleh duk usha la kesan landing karamel tu. Dah macam kesan asteroid menghentam permukaan bulan dan kulit aku sudah berubah bentuk seperti selepas terkepit pintu dengan efek hitam terbakar.

Selepas beberapa minit..baru aku sedar, pedih. Demm lambat gila sensory organ aku bagi signal dekat otak. Apa ke patrick sangat la pemikiran aku waktu tu. Dah pedih tu menggeletis la cari paip air. Aku serupa lupa cemana nak handle kena benda panas. Selalu kena minyak meletup pop pop masa goreng ikan tu aku tak kisah, sebabnya manja-manja je kena ini hmm..tak pernah rasa kena hot karamel. Lepastu mengelembung tangan daku. Rasa nak cucuk dengan jarum tapi dihalang oleh Tok..okay.

Satu hari selepas mandi, ya gelembung itu meletup entah salah aku pegi cakar ke dia sendiri mabuk lepastu letupkan diri sendiri taktahu la. Tapi pedihnyaaa pedihnyaaaa ha aku sebenarnya nak nyanyi tapi lupa lirik sebabtu sebut pedihnya ja..kahkah. Apabila gelembung bisa meletup ya adik-adik, anda akan terdedah kepada jangkitan. Aku pun taktahu jangkitan padayyappa tapi jangkitan la katanya google. Dan aku punya bekas gelembung ni bernanah eh ke benda apa kita panggil ni entah. Nak tunjuk gambar karang ada jugak batal puasa sebab muntah dengan sengaja..haha. Kalau tengok masa tak puasa takpa, nak muntah sampai lembik pun takda hal..lol. 

Sekarang aku nak tanya apa benda kita boleh buat untuk kurangkan sakit melecur kena karamel panas gila ni? Aku nak tutup dengan plaster tapi takut dia lembap dan bernanah dengan lebih teruk. Nak jumpa doktor macam saja bagi chance doktor gelak di bulan ramadan yang barakah ni ja sebab macam ciput ja kesan lecuran ni. Tapi serius pedihnyaaa pedihnyaaa masih ku rasakan. Dan aku sakit kepala..taktahu la sakit kepala sebab memang sakit kepala ke ada kaitan dengan lecuran ini. Dah empat hari ok.. T_T

Pengajaran hari ini, pertama, jangan buat karamel kalau esok hang nak bertunang atau berkahwin. Risiko tangan huduh tu tinggi lagi-lagi kalau hang jenis macam aku..perangai pelupa plus patrick star. Kedua, jangan layan kakak hang bila tengah kacau karamel..haha. Tapi yang bestnya bila puding karamel ai habis ditelan oleh tetamu juga penghuni rumah ini. Rasa macam kerana terpaksa aku relakan eh kerana karamel ai habis dimakan, sakit pun ai rela oh no! ai tak rela sebenarnya..kahkahkah. Nanti bila otak ai centre balik, ai kongsi resepi puding karamel tanpa telur yang mudah gila dengan uolss ya. Mudah gila tu bagus dah tapi lepasni kena letak tanda 'awas, karamel panas' bila type resepi.

Sekian. Assalamualaikum & Selamat berpuasa!
Mira.