Posts

Showing posts from July, 2014

cukup islamkah kita?

Assalamualaikum.

Few weeks before aku ada baca artikel INI di mana Ireland dikatakan negara paling islamik. Mulanya aku fikir tu sekadar provokasi barat saja nak menyakitkan hati. Biasa barat kan perangai poodah cenggitu keja nak tengok negara orang tungggang langgang. Ayah aku juga fikir begitu, anggap sebagai provokasi. On the second thought, Ayah keluarkan hujah. Knowing my Ayah, hujah dia akan buat kau seperti pegi ceramah forum perdana eh tak ceramah lah..apa-apa jenis ceramah pun boleh. Padat dan bermaklumat.
Kata Ayah..it's not bilangan jumlah muslim di negara itu yang menjadikan mereka islamik. Tapi bagaimana mereka yang bukan muslim ini mengamalkan apa yang dianjurkan, digariskan oleh Islam itu sendiri. Dari segi pengurusan, kehidupan seharian, adab dan segala-gala aspek kehidupan. Contoh mudah, Jepun negara bukan Islam tapi bersih persekitarannya. Malaysia? Kat mana ada tanda 'jangan buang sampah disini' hoii terus penuh bawah signboard tu sampah segala tok nenek…

Tiga ibadah anda boleh buat bila menses.

Image
Memandangkan sekarang bulan puasa, keinginan nak beribadah dengan banyak-banyak adalah tinggi sebab pahala dilipat gandakan. Bulan puasa adalah sejenis catalyst untuk perubahan diri, sama ada membanyakkan ibadah ataupun berhijrah ke arah yang lebih baik..luar dan dalam. Tapi well bila menses datang kita perempuan ni rasa err tak dapat dah nak buat itu ini. Salah! Banyak yang kita oleh buat masa menses, takdalah terpenyek duduk saja sepanjang hari atau habiskan masa curi-curi seludup nasi goreng dalam bilik ja keja hang..kahkah.


Pertama, kita boleh berzikir. Kalau kau pesen macam aku yang 'ha, zikir tu yang mana satu?', ya aku memang selalu konfius. Boleh pegi google something macam zikir harian, kalau ada buku lagi bagus. Dan dah jumpa zikir banyak-banyak tu, pick something dan mula amalkan. Kalau satu saja zikir yang kau amalkan pun takpa, jangan risau asalkan kau konsisten, itu adalah lebih baik. Nak lagi senang download zikir dalam bentuk mp3, ala cari hafiz hamidun punya …

kerana karamel.

Tajuk serupa cerpen tak berepisod..haha. Aku buat puding karamel jumaat lepas sempena makan-makan dekat rumah. Masa tengah buat karamel belah petang tu, kakak aku mengemukakan soalan yang memang distract aku dan memerlukan aku berfikir lepastu sedar-sedar setitik karamel ditanganku. Ye, setitik ja tapi panas ya Rabbi. Kalau boleh menjerit, dah aku jerit biar satu taman dengar.
Seminit pertama aku masih cool dan bagitau kakak, 'woi second degree burn' konon macam tahu sangat lah berapa degree aku burn padahal first degree ja pun..bajet. Masa tu tak sakit, boleh duk usha la kesan landing karamel tu. Dah macam kesan asteroid menghentam permukaan bulan dan kulit aku sudah berubah bentuk seperti selepas terkepit pintu dengan efek hitam terbakar.
Selepas beberapa minit..baru aku sedar, pedih. Demm lambat gila sensory organ aku bagi signal dekat otak. Apa ke patrick sangat la pemikiran aku waktu tu. Dah pedih tu menggeletis la cari paip air. Aku serupa lupa cemana nak handle kena be…

Total Pageviews

Daisypath Anniversary tickers