Cermin.

Assalamualaikum.

Cermin gunanya untuk tilik diri sendiri. Tengok mana kurang dan betulkan. Bukan buat modal nak perahsantan sorang-sorang seperti 'mirror mirror on the wall who the fairest of them all?' eh gitu ke spell maktiri SnowWhite tu? Ha, motif sekarang..cermin tu bukan untuk kau belek dan perasan 'akulah manusia lawa di negeri ini' lepastu berlagak dengan orang yang kau rasa kurang lawa. Jadah.


Cermin tu guna dia untuk kau muhasabah. Selain digunakan untuk picit jerawat yang dah masak kau boleh la perhati diri kau luar dalam. Seperti kau tengah belek diri kau sambil hati kau berkata 'lawa jugak aku ni' kau sebenarnya boleh bermuhasabah diri dengan berkata 'muka lawa gini tapi selalu solat lewat apagunanya?' lepastu kau boleh depress untuk seketika. Ye memang menyentap jiwa raga tapi ini hal personal..apa peduli. Antara kau, cermin dan pencipta kau.

Bukan apa. Manusia kan suka berlagak..riak..takbur bongkak ha apa lagi..kau boleh namakan sendiri. Semua sebab ada cermin tapi tak reti guna. Jadi marilah kita berganding bahu dan mengadakan kempen menggunakan cermin dengan betul..haha. Setakat muka lawa kau ingat boleh senang dunia akhirat ke? Muka tak lawa takpa asal tak bodoh. Bodoh takpa lagi boleh belajar asal tak berlagak!

Dengan itu saya mengepilkan sekali doa melihat cermin supaya kita sama-sama boleh mengamalkan wahai saudara saudari yang dikasihi sekalian. Akhlak yang lawa haruslah selawa wajahmu wahai manusia. Sebab kalau muka lawa perangaimu ke laut..kaki jugak makan dia. bahahaha. Okbye.

pic:google
Mira.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

edisi mudah: puding karamel kukus

Cara buat pengukus manual bagi yang tiada periuk pengukus.

Barang kena ada bila pegi hiking/camping!

Total Pageviews

Daisypath Anniversary tickers