Saturday, June 14, 2014

Cermin.

Assalamualaikum.

Cermin gunanya untuk tilik diri sendiri. Tengok mana kurang dan betulkan. Bukan buat modal nak perahsantan sorang-sorang seperti 'mirror mirror on the wall who the fairest of them all?' eh gitu ke spell maktiri SnowWhite tu? Ha, motif sekarang..cermin tu bukan untuk kau belek dan perasan 'akulah manusia lawa di negeri ini' lepastu berlagak dengan orang yang kau rasa kurang lawa. Jadah.


Cermin tu guna dia untuk kau muhasabah. Selain digunakan untuk picit jerawat yang dah masak kau boleh la perhati diri kau luar dalam. Seperti kau tengah belek diri kau sambil hati kau berkata 'lawa jugak aku ni' kau sebenarnya boleh bermuhasabah diri dengan berkata 'muka lawa gini tapi selalu solat lewat apagunanya?' lepastu kau boleh depress untuk seketika. Ye memang menyentap jiwa raga tapi ini hal personal..apa peduli. Antara kau, cermin dan pencipta kau.

Bukan apa. Manusia kan suka berlagak..riak..takbur bongkak ha apa lagi..kau boleh namakan sendiri. Semua sebab ada cermin tapi tak reti guna. Jadi marilah kita berganding bahu dan mengadakan kempen menggunakan cermin dengan betul..haha. Setakat muka lawa kau ingat boleh senang dunia akhirat ke? Muka tak lawa takpa asal tak bodoh. Bodoh takpa lagi boleh belajar asal tak berlagak!

Dengan itu saya mengepilkan sekali doa melihat cermin supaya kita sama-sama boleh mengamalkan wahai saudara saudari yang dikasihi sekalian. Akhlak yang lawa haruslah selawa wajahmu wahai manusia. Sebab kalau muka lawa perangaimu ke laut..kaki jugak makan dia. bahahaha. Okbye.

pic:google
Mira.

Wednesday, June 11, 2014

masa depan.

Assalamualaikum.

Baru perasan aku belum ada entri bulan Jun. Nak kata busy gila tidak juga, acah-acah busy ada lah. Biasalah kalau dekat rumah duduk dia memang nota entah ke mana, study ke mana. Ye, sebenarnya aku pun taktahu jadah apa aku buat kat rumah sepanjang hari. Tumpang tanya, membazir masa kira berdosa tak? Kalau ya, aku nak pegi insaf selama dua hari. Kalau tak ehee..boleh buat lagi. Danggg *ayah baling periuk*

Oh ya, sekarang dah masuk sem 6. Maknanya tinggal setahun sebelum aku boleh kata byebye kepada dunia degree. Takut juga fikir masa depan ni. Banyak sangat benda nak kena pertimbangkan. Rasa senior tapi bila orang panggil akak ja lah aku rasa cenggitu, kalau tak akulah juniorrrrrr!! *tak boleh terima hakikat*

Aku fikir nak sambung masters tapi tak pasti course apa dan di mana. Tak sure sama ada nak stick kepada apa yang dah aku belajar masa degree atau find some other things that i will surely love. Entah. Aku kan gadis yang penuh tanda tanya dan hidup ibarat suka-hati-kau kan. Payah juga takda matlamat kukuh dan pasti dan jitu dan bernas dan berwawasan ni.

Atau mungkin aku patut cari kerja? Krikk krikk aku tak pasti aku mahu future yang bagaimana. Itulah masalah besaq nak habaq kat ampa nih. Dah takdak impian memang payah lah kan nak plan itu ini. Sila jangan jadi macam aku. Kadang-kadang rasa nak tampar diri sendiri sebab takda impian besar macam orang lain. Tapi this is me! Ujar aku sambil telan cili padi sebiji demi sebiji disertai air mata berlinangan demi efek kesedihan tak bertepi.

Kahwin? Lagi krikk krikk level lapanratustigapuluhduaribu. Bila kita dipihak yang menanti tuan-tuan dan puan-puan yang dirahmati sekalian, tugas kita adalah menanti. Kah. Aku disini kan selalu menunggu..yang selalu ada di setiap waktumu..selalu menanti jawapanmu..untuk cintamu..nyanyi sambil buat rambut serabai gaya Nomad. Haha. Ok, takda lah miserable sangat. Cuma apa orang kata, kita kena tunggu masa yang sesuai untuk buat keputusan yang sesuai. Eh ye ye ja kan..

Akhir kata, aku rasa aku akan apply semua benda yang valid once aku habis praktikum. Mana datang dulu yang tu aku terima. Lecturer aku pernah cakap, apa yang datang dulu lepas degree engkorang grab ja. Ada betul jugak kata beliau tu. Akan daku cuba apply bila tiba masanya. Oh, semoga baki 4 paper ni berjalan lancar selancar aku telan makanan. Semoga berjaya juga untuk awak-awak yang exam jugak tu. All the best! ^_^


Mira.