Posts

Showing posts from May, 2014

Ayam

Ya. Tahu ayam sedap! Tapi sila jangan makan ayam banyak sangat takut kau terikut-ikut perangai ayam. Kalau kau perasan peribahasa guna perkataan ayam selalu membawa maksud yang tak baik mana pun. Contoh, cakar ayam err hangat-hangat tahi ayam, ayam berak kapur dan bontot ayam. Eh, bontot ayam kira peribahasa/simpulan bahasa ke? Haha. Pandai-pandai je hang mira.
Omputih selalu kata 'Don't be a chicken!'. Maksud dia jangan duk penakut sangat lah manusia hoi. Ha, aku ni kalau jadi translator kat tv mesti orang bengang ayat caca marba..kahkah. Berbalik kepada 'don't be a chicken' tu aku nak bagitau yang benda paling merugikan adalah bila kita takut nak buat sesuatu yang tak patut ditakuti. Kita ni manusia..selalu takut walaupun tak perlu. Entah apa masalah entah. Aku hairan juga sebenarnya. Adakah ini salah syaitonnirrojimmm? Biasalah tipikal..semua benda buruk kena cari salah orang/setan, jangan tuding kat diri sendiri dulu..kah.
Bila kita takut, banyak peluang a…

Suara

Aku belajar sesuatu. Kalau nak orang ambik peduli apa kau cakap, kau kena tegas and please have some gut to tell them. Ha, omputih sebentar..hehe. Cakap belakang takkan membantu. Aku selalu berjaya menghalang diriku dari voice out kan ketidakpuasan hati aku. Dan nyata perghh ayat drama..kakaka..eh sambung balik. Dan nyata bila kita tak nak suarakan kemarahan itu ianya lebih menyusahkan.
Ia ibarat kau nak berak tapi sembelit. Seksa kan? Haa macam tu lah, kau nak buang sebab kau rasa aish takpayah simpan la benda yang susahkan kau tapi yet kau tak boleh. Pehh seksa wo tak boleh berak. Aku pesen kalau tak boleh berak mesti nak muntah, loya-loya semua tu. Bak kata entah sapa entah, aku tak ingat sapa..pening loya tu sebab kau simpan bahan toksik sebab tu lain macam rasa dia. 
Jadi, marilah buang toksik bersama-sama. Eh, aku bukan ajak berak secara berjemaah. Aku ajak korang untuk lebih berani menyuarakan pendapat, ketidakpuasan hati, kejengkelan dan segala ke yang ada di dunia ini. Maril…

harap.

Malas nak berharap.
Sebab kalau berharap sangat pasti kecewa berganda-ganda.
Maaf. Hari ni entri ibarat takda jiwa dan buang masa.
Esok lusa aku kembali ceria. Janji.

say something, i'm giving up on you.

Hari ini.

Assalamualaikum.
Sindrom takdak idea kembali. Buka belog nganga sana sini lepastu idea hilang, tutup. Dah banyak kali jadi. Entah, rasa macam takdak benda menarik nak dikongsi. Mungkin malas..haha. Adakah ini perkara biasa? Kadang-kadang rasa nak delete belog..sebab banyak merapu dari membantu. Tapi bila fikir balik, kalau aku pergi sekurang-kurangnya ilmu aku tulis kat sini orang masih boleh guna dan disebarkan. Mungkin sekadar resepi tapi bagi aku yang sedikit itu pun jadilah mungkin ada manfaat juga untuk mereka yang mencari..mungkin. 
Kehidupan seharian? Alhamdulillah sudah selesai semua presentation semester ini. Sekarang fokus report sahaja. Penat ya tapi gembira juga. Dua dari empat presentation dipuji, lagi dua aku sendiri pun tak puas hati. Tapi biasalah manusia tak sempurna. Cehh cliche ayat bela diri paling sering diguna..poodah boleh tahan aku ni. Okay, salah aku yang mana keja tak sempurna tu, hati tak betul-betul mahu, sambil lewa jadi padan muka kau mira ;p
Kurang dua …

Total Pageviews

Daisypath Anniversary tickers