hujung minggu punya cerita.

Jumaat lepas aku dengan hati separuh rela pegi ke satu sekolah di Kuala Nerang, ngajo budak-budak english. Ala ala english camp katanya. Hati aku separuh rela sebab..keja lain bertingkat dah tu nak kena tinggal uni. Aku ni jenis kalau pegi dari uni lebih dari sehari semalam, momentum hilang. Balik cuti midsem toksah cerita lah. Macam mabuk oo..taktahu hujung pangkal dah kekdahnya. 

Tapi memandangkan masa kecik-kecik berangan nak berbakti pada nusa dan bangsa, aku pun gagahkan diri dengan muka senyum manis-kelat bangun pagi tunggu bas ke lokasi program. Jujur, aku benci budak-budak. Kalau baby tak boleh bercakap, haa yang tu aku suka! Bukan apa budak-budak ni aku bukan reti handle pun. Dah sah sah aku garang, penyabar jauh sekali. Masa mula tahu kami kena buat program kat sekolah aku terus rasa krenggggg *guruh*..kilat sabung menyabung lepastu petir panah pokok sebelah aku, mujur aku baring atas tanah..fuhh. Berpeluh aku. Nightmare oh nightmare..

Kalau adik sendiri lain la..suka jugak la. Aku gagahkan diri suka adik aku..tu pun separuh masa aku menyampah, inikan pula nak suka adik orang. Nampak tak betapa aku tak penyayang. Aku sayang kaktus mickey aku ja tapi tu pun dah tiga minggu tak kasi siram..kahkah. Ha, berbalik kepada cerita, program ni khas untuk semua pelajar form 2..sebaya adik aku lah sebenarnya budak-budak ni. Pening jugak lah nak ngajo apa ke budak-budak ni. Dah la jurulatih kami kata depa punya english hmm..tahu tahu lah. Aku pun sekolah kampung, memang english kena work hard dua tiga kali orang bandar la. Kalau orang bandar yang jenis english sedih tu, aku syak dia mabuk. Tak ikut environment betul sorang-sorang dia takreti english..eh. Hehe.

Tapi bila pegi sekolah tu, aku tengok english diaorang not bad dan ada jugak nak masuk ke bad. Tapi kalau cakap slow motion depa paham dan ada lah yang paham lepastu tolong translate ke kawan-kawan. Takda la kita potpet 'hawawyu?' "sreeeet srettttt *bunyi kipas*" 'are you guys ready?' "...*jeling kawan, gigit kuku*"Mujur lah diorang boleh bagi respon. Aku bukan apa, takut underestimate depa kecik hati, overestimate depa tak paham. Mula-mula aku agak depa paham. Sekali aku tanya, depa relaks ja jawab 'kami tak paham apa kakak tu cakap. kak tolong cerita sat'. Sedih.

Sadis jugak sebab aku terkenangkan adik aku, Aina tinggi melangit tu. English dia memang ke laut ke hutan rimba tropika. Tu lah, aku ajak tengok movie english kat hbo dulu takmau, nak layan cerita melayu jadah apa entah yang ulang lapanbelas kali kat astro tu. Sekarang astro dah takdak, tapi Alhamdulillah la aku jadi sponsor runningman kat dia. Alhamdulillah tu bukan sebab dia terer bahasa korea ka apa..satu ja sebab, subtitle english. Jadi Aina tinggi melangit belajar jugak la sikit-sikit english dari situ.

Oh, berbalik kepada program tu banyak la kami terapkan tapi yang simple. Satgi kalau ajar literature english tobat takmai dah budak-budak tu. Trauma..haha. Dalam banyak-banyak slot yang paling menarik minat aku ialah singing! Perghhh aku suka sebab bukan aku yang kena nyanyi..kahkah. Depa cukup suka dengan lagu Lenka-The Show walaupun sebutan dan pitching lari jauh..hoho. Asyik suruh replay lagu tu ja banyak-banyak kali. Aku agak kan, depa balik rumah pakat download lagu tu buat ringtone..haha.

Satu lagi, masa treasure hunt, aku jaga checkpoint. Kat checkpoint aku, depa kena nyanyi english song in 2 minutes. Lama doingg dua minit wei. Ada yang pi cari lirik yang kami bagi sebelum tu. Ada yang nyanyi lagu Maher Zain, kagum wei.. Paling rare ada satu group ni nyanyi lagu birthday.. Jadah lagu birthday 10 saat habis dah. Aku rejek. Oh yeah! The power of akak faci! Haha..yang tak cukup dua minit, aku suruh dia ulang rangkap sama sampai cukup masa. Yang tak menyanyi keluar suara a.k.a oppurtinist sangat dalam group tu, aku suruh dia baca lirik. Aku suruh baca sebab tau banyak yang tone deaf macam aku, menyanyi sama macam membaca. Apa da hal adik..kemonn la akak pun tone deaf..kahkah.

Itu lah antara benda yang aku ingat. Lawak tapi seronok la walaupun dah tertera kat atas, aku tak suka budak-budak. Yang buat aku konfius depa macam budak sekolah rendah, kecik dan rendah ja sorang-sorang..takrasa macam form 2. Ceh..bajet aku tinggi sangat la masa form 2 dulu..hoho. Gambar? Tunggu official photographer upload disertakan pakej kerajinanku, insyaAllah nanti aku share. 
Terima kasih semua yang terlibat. I'm done with KLK! :D

Assalamualaikum.
Mira.

Comments

  1. sama la kita, dengan budak2 kadang2 tak penyabar...hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, sama lah..hehe. entah la macam kennot go ja dgn budak2. tapi sebbaik program ok. tiada pertumpahan darah berlaku..hehe

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

edisi mudah: puding karamel kukus

Cara buat pengukus manual bagi yang tiada periuk pengukus.

Barang kena ada bila pegi hiking/camping!

Total Pageviews

Daisypath Anniversary tickers