Posts

Showing posts from February, 2014

semester baru

Hello. Aku cemas ni. Cemas sebab aku rasa banyak benda nak kena catch up. Itu hari aku bergembira dengan peginya Mr. M dari hidupku tetapi kegembiraanku hanya sementara. Yang terindah hanya sementara..betul kata Erra Fazira, aku pecaya kata kau...ssobss. Mr. M memang dah pegi tapi kali ni beliau kembali dalam bentuk lebih advanced. Ingatkan seksa ekonomi sudah berakhir tapi malangnya tidak..sobss. Aku rasa macam nak pegi berperang dah ni. Nasib baik aku tak jual lagi buku makro dan mikro aku. Kalau tak aku kena beli balik..poodah gila rasa.
Semester baru tidak begitu indah wahai tuan tuan dan puan puan dan jugak cik adik manis..Tidak indah! Aku macam ada sleeping disorder ja tapi bukan insomnia lah. Aku nak tido tapi tak boleh nak tido. Bila dah tido aku tak rasa macam aku tido pun. Apakah lah kan. Jangan assume aku angau ibarat makan tak kenyang, tido tak lena, berak tak flush..sekeh nak? Aku makan kenyang, juga tak pernah lupa flush lepas berak cuma masalah tido yang tak lena. Anga…

Soalan yang aku paling malas nak jawab.

Aku taktahu kenapa orang selalu tanya soalan yang aku taknak dengar. Ok lah setakat nak kena dengar tapi yang nak kena bagi jawapan serta pandangan bernas yang payah tu. Bukan apa..aku ni jujur orangnya. Pehhh basuh baju sidai sendiri gayanya ni..tapi logik apa! Kalau tak sidai sendiri bila baju nak keringnya kan. Aku bagi metafora aneh lagi. Eh, metafora ke sebenarnya benda ni? Ahaha.
Setakat soalan femes amess 'bila nak kawen?' aku tak heran sebab takda orang nak tanya soalan berbaur begitu pun kat aku. Satu, sebab muka aku seperti telah dipatenkan sebagai forever alone lepastu sebab kedua, perangai man at heart aku ni. Dalam erti kata lain, takdak ciri girlfriend sejati lah. Kalau aku tetiba invite kawan-kawan ajak mai kenduri mau tercekik tulang ayam secara berjemaah, tak pasal masuk berita. Kalau metro masuk muka depan dengan headline berbunyi, 'Tulang ayam durjana!! gara-gara terkejut dengan undangan perkahwinan seorang kenalan, beberapa individu dikesan tercekik tu…

Orang yang tak pernah mengalami takkan pernah mengerti.

Image
Alergik. Ya, dia datang lagi. Setelah dekat dua tahun tak menyerang. Tak semena-mena dia datang. Amboi dah la tak jumpa sebab kenapa alergik lepastu sekali datang sakitnya tak berapa boleh nak tido malam la.

Ramai orang dalam dunia ni tak mengerti betapa sakitnya bila alergik. Agaknya dia fikir rashes a.k.a ruam tu tumbuh sekadar menghiasi kulit. Kalau ianya tak menyakitkan, sungguh aku tak hairan. Tapi ini.. Gatalnya ruam tu sampai tahap rasa nak rendam tangan dalam air panas menggelegak. Biar tangan kebal dan tak terasa apa. Tapi kang hilang deria tangan aku..tak pasal-pasal ja. Dari sakit sekejap terus kekal.. Sabar mira sabar.

Hari pertama semester baru, aku tak dapat pegi kelas. Terus ke pusat kesihatan dengan sang roommate. Jumpa doktor, ambik ubat dan ke lab nak setelkan jadual sem ini. Bila malam ruam makin banyak. Biasanya dua hari pertama saat paling kritikal sebab time tu ruam baru nak bercambah. Ya, bercambah lagi meriah dari jerawat zaman sekolah.

Dalam banyak-banyak temp…

Goodbye Mr. M.

Bila mood menulis datang mana boleh halang. Haruslah bukak belog dan menulis ibarat aku tak pernah melupakan belog ibarat belogku sentiasa di hati. Bila mood tiada, password pun aku kena recall sebab banyak sangat password nak kena ingat, facebook, twitter, portal uum, learningzone, dropbox dan entah jadah apa lagi. Siap buat stick note tulis password. Teruk.

Result UUM dah keluar, 10 hb hari tu. Portal congested toksah cakap lah..hari kedua baru aku boleh login. Result tu masalah nombor dua, aku nak setel jadual aku dulu untuk semester 6 ni tapi apakan daya sistem komputer pun kadangkala tak betul. Ada dua kelas kena pegi add manual. Tak seronok pun jadi senior, lagi menyampah nak susun jadual..huh.

Oh, nak bagitahu akhirnya aku lulus subjek macroeconomic aku. Rasa nak nangis guling-guling. Aku repeat dua kali ok paper ni! Diulang aku repeat dua kali! Orang cakap microeconomic payah nak score last-last micro sekali ja ambik, macro sampai dua kali. Jadi adik-adik junior sila jangan te…

sebab aku tak punya banyak wang.

Tajuk bunyi macam sedih sobs sobss dah kenapa? Aku ni sebenarnya ada masalah nak bagi tajuk dekat entri. Payah dia lagi payah lagi daripada nak namakan bakal anak di masa depan. Perghh bakal anak, bakal suami pun taktahu ke mana ada hati fikir anak. Tapi aku rasa semua orang ada nama favourite yang ada dalam otak kan. Ke aku sorang-sorang je yang berangan macamni? Ahha.

Tajuk ni sebenarnya panjang lagi,
sebab aku tak punya banyak wang sekarang ini maka aku harus tahan diri sambil menggembara melalui perspektif manusia yang lain.
Haa, itu tajuk panjang entri ni. Itupun setelah dipendekkan dapat la dua baris tajuknya. Ayat macam apa dah. Harommm complicated jugak pemikiran aku ni. Tak sangka aku seperti awek normal biasa yang sungguh complicated. Selalunya aku feelings aku ni gegirl bila pandang phone pink aku yang bapak aku bagi dan bila period melanda. Time lain tak berasa gegirl sangat.

Cemana nak rasa gegirl kalau groupmates assignment selalu panggil aku bro.
'bro assignment apa …

Edisi Mudah: Resepi Cheesekut.

Image
Assalamualaikum.

Seperti biasa, aku kalau resepi mudah, senang dan tak rumit memang aku share. Aku share apa yang aku pernah buat je. Kalau payah memang aku tak buat. Dah tak buat apa ke halnya aku nak share kan. Jadi, aku buat keputusan nak share resepi ni sebab rasa macam aloloo senangnya. Banyak dah orang share resepi ni tapi saja nak jugak up entri satu..hehe.

Aku mula-mula tengok Cheesekut ni dekat belog Kak Yana. Rasa macam senang je, bahan pun tak banyak. Oh, kalau kau rasa nak cari resepi dessert yang mudah dan sedap, pegi usha belog Kak Yana tu. Aku dah berapa kali terpengaruh entah..haha.

Bahan:
  1   paket deluxe cracker original
1/2  tin susu pekat
200 gm cream cheese
2-3 sudu susu full cream dutchlady

Cara-cara: 1. Pukul cream cheese sampai kembang atau lembut. Pakai mixer ataupun blender, ikut suka mana lagi mudah.
2. Masukkan susu pekat. Kalau nak lebih manis, masukkan lebih susu pekat.
3. Masukkan 2-3 sudu susu full cream. Kalau nak cream cheese cair sikit, letak lah s…

nota untuk diri.

Image
Sebab aku selalu lupa.
Sebab aku selalu lalai.
Sebab aku selalu ambik mudah.
Sebab aku perlu berubah..

sumber:facebook

Assalamualaikum.
Mira.

Total Pageviews

Daisypath Anniversary tickers