Monday, December 9, 2013

Perempuan dan Perasan.

Perempuan mudah tenggelam dalam perasaan. Juga mudah perasan. Sebab tu perempuan selalu sakit hati.
Ini contoh kisah aku perhatikan.

Si cantik manis Aurum crush dekat Barium yang kacak bergaya digilai ramai. Satu hari Aurum senyum manis kat Barium..Barium balas walaupun sebenarnya dia bukan sengih kat Aurum pun, dia sengih sebab kena cahaya matahari terik pagi. Tu yang jadi dia nampak macam sengih plus kenyit sebelah mata.So, Aurum perasan dah ni. 'Wahh, Barium suka aku!', kata Aurum dalam hati.

Disebabkan Aurum excited dia pun post lah kisah cinta malu-malu (bajet ye) dia tu di facebook, twitter dan tak lupa instag cuma tak sempat buat keek sebab takut jadi viral. Setiap hari post  biasa Aurum akan buat seperti, You are my last love, You light up my life, I love you beby..muahh muahh mahupun I chenta u sangat tau tau! Memang love in the air habis lah wa cakap.

Esoknya, Aurum terjumpa dengan Barium kat gerai jual pisang goreng, kemain senyum sampai pipi. Dan Barium pun senyum lebar je. Padahal hakikatnya Barium tu happy gila sebab dah tiga hari mengidam pisang goreng. Maka, Aurum yang terperasan nak mati ni curi-curi la ambik gambar Barium. Ye lah, follower twitter, facebook, instag semua duk request nak tengok si jantung hati. Dah dapat gambar terus upload dengan caption 'doakan yang terbaik ye kawan-kawan'. Aurum yakin dia tak bertepuk tangan sensorang.

Setiap hari si Aurum ni stalk facebook Barium. Punyalah crush tahap tak ingat, memang semua benda Barium buat dia nak ambik tahu. Dah macam private investigator dah. Dan pada suatu hari...Aurum ternampak Barium meng-update status 'I'm married to Kalium. You are my sunshine baby!'. Terus Aurum bengang. 'Apakah jantan durjana ni? Berani dia tinggalkan aku macam tu je', ujar Aurum bersungguh-sungguh.

Lagi best, gambar Barium dan isterinya Kalium jadi viral sebab sweet sangat. Dah la sweet, sama cantik sama padan la. Memang berapi je Aurum ni. Dan terus la follower/kawan facebook, twitter serta instag tanya sebab Aurum kan duk share status chenta dia yang konon cinta abadi tetiba ternampak gambar sang jejaka kawen dengan orang lain. Apalagi terus la Aurum bengang dan terus menyerang Barium katanya Barium tak setia, tak pandai nak pilih teman hidup.

Barium pelik, siapakah minah yang serang dia secara membabi buta ni? Babi pun tak buta tau. Stress jugak Barium fikir apa silap dia. Tapi nasib baik isteri dia  si Kalium ni jenis tenang, suruh relaks je. Dan Aurum masih ibarat anjing menyalak bukit. Sensorang dia je lah blame si Barium di laman sosial padahal Barium bukan kesah pun.

Memandangkan Aurum dengan beraninya melancarkan perang terhadap Barium di laman sosial serta taktahu malu, Aurum telah dikecam teruk. Orang semua pelik, Aurum ni cukup sifat perempuan ke tidak? Bukan apa..perempuan kan pemalu. Jadi, Aurum pulak diserang oleh para penyokong Barium+Kalium. Ya, dengan hebatnya. Sampai Aurum tertekan dan rasa nak deactivate akaun. Tapi tak jadi deactivate bukan apa Aurum rasa dia ramai follower, rugi lah kalau deactivate akaun. Dah takleh la nak show off lepasni. Lagipun Aurum ni attention seeker. Rasa macam tak cukup oksigen kalau tak dapat attention secukupnya.

Memandangkan Aurum rasa terkesan sikit dengan kecaman ke atas dirinya maka Aurum pun padamlah post chenta hujung nyawa dia tu dan juga gambar dia curi-curi ambik tu. Aurum dengan bajet tak bersalah terus post 'mana ada i syok kat dia, tak pernah pun i cakap i cinta dia. uolls ni saja tau'. Ye, Aurum masih tak dapat terima kenyataan bahawa dia ni perasan sorang-sorang. Padahal dia yang syok sendiri sambil tergedik-gedik.

Kalau sesapa nampak Aurum boleh la lempang sedas dua. Jadi perempuan jangan mudah perasan walaupun anda terasa nak sangat perasan. Have some pride girls.


Assalamualaikum.
Take care. Bye.
Mira.

No comments:

Post a Comment

Percaya pada rezeki tapi..

Assalamualaikum. Sebagai manusia ni, kita kena percaya pada rezeki tapi..janganlah pulak malas berusaha. Contoh paling mudah, hang perc...