Friday, November 29, 2013

Pantang betul!

Assalamualaikum.

Aku ada dua jenis pantang bila cakap pasal makan.
1) Orang potong Q aku bila nak ambik/bayar harga makanan.

Okay, pantang pertama yang buat aku macam nak ajak tarik rambut orang ialah sebab orang potong Q. Aku kan dihantar ke asrama sejak umur 13tahun. Baru masuk form 1 dan berstatus super junior, haruslah dibuli insan bajet senior lah sangat kan. Seperti biasa kat asrama makan ikut time diorang, kau lambat berlapar lah kau sensorang..ahha. Dan satu hari aku turun makan lambat sikit sebab busy kawad dalam area 6.30 camtu.

Aku pun pegi lah ke dewan makan(DS) dengan hepi-nya. Ambik tray dan beratur. 6.30 tu time peak hour kononnya tapi tak kisah la sebab memang ada barisan dan surau sebelah DS je pun. Pasir Tumboh tu bukan besar mana pun, Pendang lain la..luas. So, tengah aku beratur tetiba ada sekumpulan akak senior taktahu malu ni terus potong Q pegi dekat kawan dia yang dah nak sampai turn dah. Exactly depan aku..

Apa aku buat? Aku sound direct je..takdak tapis dah. Berapi akak-akak senior sekalian..haha. Ada aku kesah? Memang tak lah, aku ni hati kering time tu. Senior ke junior ke memang se-level je aku layan. Apa dia rasa dia sorang yang lapar kebulur? Apa dia ingat dia sorang je yang rushing? Dia sorang je ke yang penat? Haa..segala mak nenek tu lah yang aku cakap depan diorang.

Gila tak gila? Kawan aku cuak takut kena ragging dengan senior. Aku? Buat muka whatever. Apa jadi lepastu? Adakah aku dibuli? Acecee..macam drama kann. Takda budaya buli membuli ye kat Pasir Tumboh tu. Akak tu hasut kawan dia untuk pandang serong kat aku kira macam badmouthing pasal aku lah. Yang kelakarnya aku tak perasan pun. Mungkin aku takda perasaan. Aku kalau sound orang kat situ, habis kat situ je. Takda dendam or even muka akak tu pun aku tak ingat..haha

Nak tahu kesudahan cerita aku dan akak senior? Hahaa..dia and the geng datang mintak maaf. Biasalah dah nak PMR masa tu. Haruslah mintak ampun maaf kepada saudara dan saudari kan. Yang tengah couple pun boleh putus sebab nak fokus kat exam katakan..puihh. Itu semua kepoyoan zaman sekolah. So, kiranya aku dengan akak tu 0-0 dah lah.

Pengajarannya, jangan potong Q sesuka hati sebab kau taktahu orang yang kau potong Q tu singa tahap apa. Tapi aku ada la exception, takda la aku kejam sangat. Kalau orang tu sakit, mengandung, orang tua yang tak kerek, kanak-kanak dan special case aku boleh je bagi diorang go on dulu. Kalau saja-saja memang tak ah.

2) Orang kutuk apa yang kau makan sebab personally dia tak suka. dehek.

Aku memang takleh terima orang yang bajet camni. Sebab dia taksuka something dia assume semua orang pun tak suka. Bajet selera semua orang sama macam kau lah? Macam taste kau best sangat lah?

Contoh yang biasa aku dengar;
Eeeee..kau makan belut mira? Erghhh..geli wei.
Kau makan petai? Busuk woi. Loya tekak aku!
Kau makan eh hati,limpa,lidah,perut ni? Takleh la aku. Yuckss.

Biasanya topik ni keluar bila tengah semabng kosong dengan kawan la. Sesungguhnya ketahuilah kalau kau cakap directly macam tu depan muka aku masa aku tengah makan nescaya besar kemungkinan kau bakal menyesal kerana berkata begitu. Mungkin aku simbah air kat muka kau atau mungkin aku sembur kau. Pilih mana satu kau nak?

Sebelum cakap boleh fikir tak? Selalunya kawan perempuan la yang perangai camni. Perempuan kan akal pendek, dah cakap baru fikir kan. Lepastu mulut asyik nak cakap lepas, orang sound terus emo + meroyan. Typical perempuan. Mohon kita jangan termasuk dalam golongan ni.

Even kau rasa macam pelik kenapa orang makan itu ini, boleh tak guna soalan yang cerdik sedikit? Instead of ewww ewww kau tu sebab kot dari ewww tu kau dapat auchhhh..tak pasal bergaduh sesama kawan. Kau kena tahu, benda dah halal suka hati orang la nak makan ke tidak. Yang kau susah hati dah kenapa? Pakai duit kau eh? Mind your own business.

Tak suka sesuatu makanan? Leave it! Easy peasy. Tak suka tak mengapa, jangan dihina makanan tu. Yang nak sakitkan hati orang kenapa? Harap golongan yang suka kutuk taste orang lain ni berubah lah sebab kalau aku orang yang di condemn directly based on apa aku makan hmm tak sure nak buat apa. Pelangkung maybe..


p/s: selagi halal makan je lah, kesah apa orang nak kata.

Mira.

4 comments:

  1. yeayyy...aku sokong tindakan hg seratus peratus...harus kejam dgn mereka2 itu...hoho...grang singa nih...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa. aku ni muka blurr tapi mai angin dia memang kena la..hehe.

      Delete
  2. hihihi setuju2.. itu la org cakap, kot iye pon rambut sama hitam, agak2 la kan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah takleh la nak bajet semua org sama ja taste kan..hee

      Delete