Tuesday, October 29, 2013

Si Kurung Kedah

 Assalamualaikum.

Lately bila busy buat keja saya semakin merepek. Merepek pikir nak beli baju apa untuk diri sendiri as a reward la kononnya. Lepastu jatuh cinta. Saya jatuh cinta dengan Kurung Kedah. Mungkin cik Kurung Kedah (KK) tak glamer macam baju-baju lain tapi takpa, saya peminat cik! Hehee.

Cuma itulah, Cik KK ni asalnya tangan senteng. Nak kena bagi panjangkan. Lepastu biasanya lebar kan dia punya diameter tangan, itu takpa, sebab kalau saya beranak sepuluh pun nanti, insyaAllah muat lagi pakai baju tu. Tak membazir kan..hee.

Mulanya ingat nak buat dress loose tapi macam errr..mungkin tak pakai. So, rasanya lah mungkin akan buat KK ni. I bet it will be easier than dress. Takyah pikir cemana nak pasang zip belakang. Saya ni dah masuk zon malas nak pikir selain keja saya. Bukankah hobi tak patut memeningkan kepala si penghobi. Haha..alasan macam-macam kau Mira.

So, setelah go through some type of KK yang sudah di improvise. Cantik lahai. Jovian Mandagie + Lisa Surihani punya collection. Tapi harga dia ehemm memang tak mampu lah. Kalau saya dah keja pun belum tentu saya beli. Tapi keja Jovian tu memang sharp & neat la. Berbaloi la harga tu. Murah la bagi seorang designer untuk jual pada harga tu.

ini sangatlah manis. innocent look gitu.

ini sesuai gi dinner. hitam kan menawan.




cantik sangat. sweet tapi saya pemalas fikir cemana nak buat scallop tu. -.-

ini klasik. color earth yang nampak down to earth la.

ini kalau nak nampak a little bit bold. 

 ini sangat comel. tapi kang pakai color camni orang ingat nak engaged pulak.

 ini favourite! nak cari kain design ala-ala ni. simple!

So, most likely bakal buat ala-ala design terakhir tu. Simple yet elegant! Cuma kena buat baju bagi sedikit loose dan labuh. Cover paha drumstick ni..ahha. Dan kain taktahu nak buat cemana. Mungkin simple A shape skirt kot. Tengok tahap rajin. Dah, jom gi beli kain..haha.


pic: ZaloraMalaysia
p/s:projek fishtail pun tak siap lagi dah gatai nak tambah list.

Love, Mira.

Monday, October 21, 2013

oh, my..

Assalamualaikum.


Masuk minggu ke-7 a.k.a minggu ini memang super penat. Taktahu nak explain penat tu cemana. Midterm secara berjemaah bermula selasa ini. Semua subjek takmau kalah. Semua nak buat midterm exam awal. Dah kenapa? Dalam banyak-banyak hari kenapa harus pilih tarikh yang terlalu rapat. Pakatan mendera jiwa dan raga sungguh.

Itu belum kira assignment, presentation, homework mahupun revision. Kadang-kadang rasa tak sempat kejar masa. The only good thing from this busy schedule is I'm not hungry all day long anymore..haha. Stress punya pasal terus loss appetite. Pun boleh..haha. Mohon turun berat barang sekilo dua. Kalau turun alhamdulillah sangat.

Cakap pasal berat badan. Haruslah raya aidiladha hari tu aku dikecam hebat. amboi, kecam kau. haha..taklah, dikutuk hebat gara-gara masalah kegemukan yang melanda diriku dewasa ini. Ayat karangan spm, haruslah sedikit gramatis..ekekeke. Ok, back to the topic. Mohon kawan-kawan yang slim melim gorgeous share-kan idea turunkan berat badan dengan berkesan. Hanya kaedah natural sahaja yang aku sudi ikut. Makan ubat, herbalife etc takmo!

Seriously have to do something to this body..haha. Kalau tak, terpaksa let go baju-baju yang masih elok tapi tak muat dah. Adik aku pulak ada taste fashion sendiri, kadang-kadang je dia rembat baju aku. Selalunya dia tak berapa nak pakai kalau tak kena gaya dia. InsyaAllah bakal jual sejumlah pakaian yang masih elok tapi tak pernah dipakai takpun sekali dua sahaja pakai. Kesian tengok baju dalam kotak, almari duk tersadai tanpa kasih sayang dan perhatian.

Ok lah, saja nak update nak bagitau aku masih bernafas di dunia yang fana ini. Doakan aku berjuang hingga ke titisan teh ais yang terakhir. Ya, takda kaitan. Apa lah yang nak diharapkan pada entri dikala 3 pagi ni..haha.

Sekian.
Love, Mira.

Friday, October 11, 2013

masak.

Sepatutnya aku nak meng-upload resepi Chicken chop yang mudah tapi pemalas nak menaip step by step dengan tekun lagi berjaya. Mungkin lepas raya, kalau rajin..haha. Lama sebab kena ingat balik setiap step. Aku belajar ni sebab join workshop masak-masak anjuran kelab hospitaliti uum ni. Untung ada course macam ni, boleh join aktiviti kelab diorang..hehe.

Aku sebenarnya bajet terer, tak tulis dalam buku pun apa yang encik tukang ajar tu cakap. Semua buat on the spot..haha. Rare tak rare. Kalau lupa pun hmm..google resepi kat internet je lah. By the way, encik tukang ajar tu lelaki. Malu jugak la tapi memikirkan prinsip 'apa nak malu ketika nak belajar' aku pun membuang perasaan tak selesa tu. Aku taktau macam mana nak cakap, tapi aku jenis yang tak reti nak bersembang dengan lelaki. Rasa tak selesa cemana ntah. *even dengan boyfriend sendiri pun awkward..hehe.

Ok, let's call tukang ajar as T. Dia yang suruh panggil camtu. Basically junior dari segi sem tapi senior dari segi usia..kekeke. Boleh gitu. Dan aku rasa selesa sebab tukang ajar nombor dua classmate ko-k bersamaan dengan perempuan, M.. Pheww..lega. Taklah aku malu-bertanya-sesat-jalan..haha.

Masa sesi workshop tu aku pegi sorang, roommate aku tak suka masak-masak ni. So, redha je lah pi sorang pun. Lagipun kitchen tu dalam kawasan kolej aku, bukan jauh pun. Kalau kena naik bus memang tak pegi lah. Sebelum ni diorang buat workshop best-best tapi kat kitchen yang agak jauh. Sedih hati ni tau. Dah la takda geng. Dulu ada la diorang buat pizza, sushi dengan apa ntah lagi. Jeles je tau tak dapat join.

InsyaAllah sem ni bakal join segala jenis workshop masak-masak dengan diorang. Bayar yuran RM15 untuk setiap satu jenis bengkel lepastu masak step by step. Tukang ajar tak kedekut ilmu dan siap dengan tips lagi, makanan boleh bawak balik dan paling best datang lenggang bawak diri dengan duit je..hehe. Pada aku memang berbaloi la. Lagipun aku mana tahu masak western..hihi.

Itu sahaja. Assalamualaikum.
Love, Mira.

Friday, October 4, 2013

Hotel Transylvania

Assalamualaikum.

Setelah lama tak buat review movie, hari ni nak review satu movie animasi. Aku kalau pilih movie selalunya memang animasi ja. Sebab? Senang nak paham, kelakar dan comel. Kali ni aku pilih Hotel Transylvania untuk di-review.

 

Hotel Transylvania ni kisah pasal Count Dracula (Drac) dengan anak dia Mavis, Drac ni pemilik hotel ni lah. Konsep hotel ni ialah 'human free'. Boleh tak monsters takut dengan manusia? hahaha. Keseluruhan cerita ni fokus pada persepi monsters kepada manusia.

Drac ni dia ada persepi tersendiri pada manusia. Pada dia manusia lah yang sebenarnya monsters. Isteri dia mati sebab manusia jugak. Itu yang dia tak suka manusia tu. Dan sebab tu jugak la dia bina hotel ni. Dengan harapan dia boleh sembunyikan anak dia dari manusia.

Tapi dia langgar pantang larang iaitu No Fire! Terus kawasan hotel tu dimasuki manusia yang bernama Johnny. Johnny ni pengembara bakpacker camtu. Sempoi gila dan busuk..haha.

Kekalutan terjadi bila Drac perasan yang Johnny ni manusia, memang gelabah puyuh lah dia. Takut nanti monsters sekalian taknak datang bercuti kat hotel dia dah. Hotel dia punya slogan kan 'Human free'. Lagipun dia takut Mavis tahu sebab before tu dia tipu Mavis yang kononnya manusia ni jahat la blablablaa...

Apa yang best pasal movie ni?
Sebab ada macam-macam jenis monsters kat dalam movie ni. Mummia, Frankestein, Invisible man, Werewolf, Zombie dan macam-macam lagi lah. Sangat banyak.

Dan best sebab tengok cemana sayangnya ayah pada anak dia. Dan demi kebahagiaan anak dia, Drac ni sangggup mengaku kesalahan dia dan cuba betulkan balik.

Dan suara latar utama movie ni ialah Adam Sandler dan Selena Gomez. As ayah dan anak. I like!!
Ini antara watak yang lain dalam movie ni:


Dan ini muka Mavis bila dia bertukar jadi kelawar. Itu buat muka sedih sebab ayah dia tak bagi keluar.
Tengok sendiri cemana dia punya muka sedih. Comel gila kot. Tahap comel macam Puss in boots jugak.


So, kesimpulannya kalau anda tercari-cari movie yang ringan dan kelakar. Ini antara movie yang disarankan. Boleh buat stok gelak jugak lah..hehe.

Itu sahaja. Sekian, terima kasih. :D
pic:google

Mira.

Thursday, October 3, 2013

Green tea.

Teh hijau. Sebab apa nama nama teh hijau ialah teh hijau? Sebab kaler hijau lah..hehe. Ok, tak lawak.
Aku banyak baca pasal teh hijau lepastu rasa macam nak sangat tau apa bendalah yang menarik. Dulu first time tahu sebab ada cerita pasal kebaikan teh ni dalam satu novel tu. Maka haruslah excited nak tahu apalah rasa dia.

Setelah survey punya survey jumpa la teh hijau Boh ni kat cmart minggu lepas. Lipton pun ada jugak cuma itu hari hanya ada Boh sahaja. Boh pun boh lah sebab nak rasa sangat kan. Lagipun si roommate pun sama naik jugak, sibuk cari si teh hijau sebab dua-dua gila nak tahu teh hijau rasa apa..haha.

 

Teh hijau ni paling famous orang kata boleh kuruskan badan. Tapi aku paling suka sebab dia buat kita lawas. Senang cerita mudah gila nak berak. Takpayah nak sembelit bagai. Aku bukan jenis sembelit atau payah nak berak, daily routine memang akan berak sekali sehari. Yang bestnya bila minum teh hijau ni macam senang gila nak berak. Tak payah bertapa dalam toilet demi mendapatkan mood membuang..hehe. Kau faham tak bahagia tu cemana?

Dan..dengan itu aku jugak nak bagitau rasa teh hijau ni sungguhlah super tak sedap. Pahit ya Rabbi. Bau pun tak sedap jugak tapi yalah benda baik untuk kesihatan haruslah begitu. Yang manis tu semua bawak masalah nanti. Jadi telankan ja lah demi kebahagian perutku.

 Ni pulak antara beberapa khasiat teh hijau:



pic:courtesy from google.

Jadi, marilah sama-sama amalkan teh hijau ni demi kebaikan perut kita. Sekian.

Mira.