Posts

Showing posts from October, 2013

Si Kurung Kedah

Image
Assalamualaikum.
Lately bila busy buat keja saya semakin merepek. Merepek pikir nak beli baju apa untuk diri sendiri as a reward la kononnya. Lepastu jatuh cinta. Saya jatuh cinta dengan Kurung Kedah. Mungkin cik Kurung Kedah (KK) tak glamer macam baju-baju lain tapi takpa, saya peminat cik! Hehee.

Cuma itulah, Cik KK ni asalnya tangan senteng. Nak kena bagi panjangkan. Lepastu biasanya lebar kan dia punya diameter tangan, itu takpa, sebab kalau saya beranak sepuluh pun nanti, insyaAllah muat lagi pakai baju tu. Tak membazir kan..hee.

Mulanya ingat nak buat dress loose tapi macam errr..mungkin tak pakai. So, rasanya lah mungkin akan buat KK ni. I bet it will be easier than dress. Takyah pikir cemana nak pasang zip belakang. Saya ni dah masuk zon malas nak pikir selain keja saya. Bukankah hobi tak patut memeningkan kepala si penghobi. Haha..alasan macam-macam kau Mira.

So, setelah go through some type of KK yang sudah di improvise. Cantik lahai. Jovian Mandagie + Lisa Surihani punya …

oh, my..

Image
Assalamualaikum.

Masuk minggu ke-7 a.k.a minggu ini memang super penat. Taktahu nak explain penat tu cemana. Midterm secara berjemaah bermula selasa ini. Semua subjek takmau kalah. Semua nak buat midterm exam awal. Dah kenapa? Dalam banyak-banyak hari kenapa harus pilih tarikh yang terlalu rapat. Pakatan mendera jiwa dan raga sungguh.

Itu belum kira assignment, presentation, homework mahupun revision. Kadang-kadang rasa tak sempat kejar masa. The only good thing from this busy schedule is I'm not hungry all day long anymore..haha. Stress punya pasal terus loss appetite. Pun boleh..haha. Mohon turun berat barang sekilo dua. Kalau turun alhamdulillah sangat.

Cakap pasal berat badan. Haruslah raya aidiladha hari tu aku dikecam hebat. amboi, kecam kau. haha..taklah, dikutuk hebat gara-gara masalah kegemukan yang melanda diriku dewasa ini. Ayat karangan spm, haruslah sedikit gramatis..ekekeke. Ok, back to the topic. Mohon kawan-kawan yang slim melim gorgeous share-kan idea turunkan be…

masak.

Sepatutnya aku nak meng-upload resepi Chicken chop yang mudah tapi pemalas nak menaip step by step dengan tekun lagi berjaya. Mungkin lepas raya, kalau rajin..haha. Lama sebab kena ingat balik setiap step. Aku belajar ni sebab join workshop masak-masak anjuran kelab hospitaliti uum ni. Untung ada course macam ni, boleh join aktiviti kelab diorang..hehe.

Aku sebenarnya bajet terer, tak tulis dalam buku pun apa yang encik tukang ajar tu cakap. Semua buat on the spot..haha. Rare tak rare. Kalau lupa pun hmm..google resepi kat internet je lah. By the way, encik tukang ajar tu lelaki. Malu jugak la tapi memikirkan prinsip 'apa nak malu ketika nak belajar' aku pun membuang perasaan tak selesa tu. Aku taktau macam mana nak cakap, tapi aku jenis yang tak reti nak bersembang dengan lelaki. Rasa tak selesa cemana ntah. *even dengan boyfriend sendiri pun awkward..hehe.

Ok, let's call tukang ajar as T. Dia yang suruh panggil camtu. Basically junior dari segi sem tapi senior dari segi u…

Hotel Transylvania

Image
Assalamualaikum.
Setelah lama tak buat review movie, hari ni nak review satu movie animasi. Aku kalau pilih movie selalunya memang animasi ja. Sebab? Senang nak paham, kelakar dan comel. Kali ni aku pilih Hotel Transylvania untuk di-review.

Hotel Transylvania ni kisah pasal Count Dracula (Drac) dengan anak dia Mavis, Drac ni pemilik hotel ni lah. Konsep hotel ni ialah 'human free'. Boleh tak monsters takut dengan manusia? hahaha. Keseluruhan cerita ni fokus pada persepi monsters kepada manusia.
Drac ni dia ada persepi tersendiri pada manusia. Pada dia manusia lah yang sebenarnya monsters. Isteri dia mati sebab manusia jugak. Itu yang dia tak suka manusia tu. Dan sebab tu jugak la dia bina hotel ni. Dengan harapan dia boleh sembunyikan anak dia dari manusia.
Tapi dia langgar pantang larang iaitu No Fire! Terus kawasan hotel tu dimasuki manusia yang bernama Johnny. Johnny ni pengembara bakpacker camtu. Sempoi gila dan busuk..haha.
Kekalutan terjadi bila Drac perasan yang Johnny…

Green tea.

Image
Teh hijau. Sebab apa nama nama teh hijau ialah teh hijau? Sebab kaler hijau lah..hehe. Ok, tak lawak.
Aku banyak baca pasal teh hijau lepastu rasa macam nak sangat tau apa bendalah yang menarik. Dulu first time tahu sebab ada cerita pasal kebaikan teh ni dalam satu novel tu. Maka haruslah excited nak tahu apalah rasa dia.

Setelah survey punya survey jumpa la teh hijau Boh ni kat cmart minggu lepas. Lipton pun ada jugak cuma itu hari hanya ada Boh sahaja. Boh pun boh lah sebab nak rasa sangat kan. Lagipun si roommate pun sama naik jugak, sibuk cari si teh hijau sebab dua-dua gila nak tahu teh hijau rasa apa..haha.


Teh hijau ni paling famous orang kata boleh kuruskan badan. Tapi aku paling suka sebab dia buat kita lawas. Senang cerita mudah gila nak berak. Takpayah nak sembelit bagai. Aku bukan jenis sembelit atau payah nak berak, daily routine memang akan berak sekali sehari. Yang bestnya bila minum teh hijau ni macam senang gila nak berak. Tak payah bertapa dalam toilet demi mendapat…

Total Pageviews

Daisypath Anniversary tickers