Sunday, September 29, 2013

Terima Kasih. Thank you.



Ada sekali masa zaman matrik, si Wa marah-marah bila ada budak yang tak reti cakap terima kasih. Tak ingat sebab apa tapi budak tu memang patut cakap terima kasih pun. So, apa lagi..mengamuk lah dia waktu tu. Aku sengih ja lah..hehe. Mengamuk versi Wa ialah membebel non stop. Kalau kau pernah dengar, kau tahu la betapa mak neneknya beliau bila membebel...kekeke.

Jadi, berbalik kepada soal ucapan terima kasih.
Aku perasan ramai yang payah/berat mulut nak cakap terima kasih. Tak tahu lah kenapa. Mungkin jenis tak kisah pasal orang, tak reti menghargai atau jenis sombong. Taktahu lah aku. Sebab aku ni jenis yang diajar untuk selalu cakap terima kasih pada orang. Cuma kadang-kadang duk leka buat benda lain aku lupa nak lafazkan. Rasa bersalah ja bila tak cakap terima kasih bila orang dah buat baik dekat kita. Haa, itu contoh salah sendiri ya.

Kepada siapa nak cakap terima kasih?
Sebenarnya pada sesiapa yang kita jumpa setiap hari kita boleh cakap terima kasih. Macam aku setiap kali turun bas aku akan cakap terima kasih kat driver bas tu. Kalau turun ikut pintu depan memang aku make sure suara aku driver tu dengar. Takpayah sampai satu bas dengar ye. Itu sebagai tanda aku hargai dia hantar aku pegi kelas walaupun lambat..sobss. Kalau aku turun ikut pintu belakang pun aku cakap terima kasih jugak tapi macam lebih kepada cakap pada diri sendiri gitu.

Paling senang kat makcik/pakcik/abang/kakak/adik yang keja kat kafe. Dah sah-sah setiap hari jumpa kan. So, amalkanlah ucap terima kasih. Setiap kali lepas bayar duit makan ka..or diorang ambik order ka ataupun bila diorang tolong bersihkan meja. As simple as that. Tak susah pun kan yet aku tak paham kenapa ada manusia yang nak cakap terima kasih punyalah payah.

Pada akulah kan, bila cakap terima kasih ni nampak la kita hargai kebaikan orang tu buat. Even kau rasa macam "eh eh..memang keja dia kot. apahal nak terima kasih bagai?". Well, cuba pikir kalau itu memang keja dia sekalipun apa salahnya kau gembirakan hati dia. Cakap terima kasih bukan kena bayar pun. -.-'



Sekian, terima kasih sebab baca. :)

 Love, Mira.

Monday, September 23, 2013

Random talk.

Assalamualaikum.

Aku ada sangat benda nak cerita, banyak benda nak share.
Tapi tapi tapi...mahlass Ya Rabbi.
Rasa payah sangat nak translate fikiran dalam otak ke bentuk tulisan.
Kalau ada aplikasi yang boleh direct translate fikiran ke tulisan kan best.
Haa, nampak pemalas tu macam mana.

Walaupun malas di dunia maya tapi realiti gua rajin.
Cehhh..tipu sangat. Ini ayat nak mak mentua puji.
Demm..memang aku bukan berciri itu.
Tapi bila lempar dunia maya ke tepi memang boleh rajin sedikit.
Ya..diulang sekali lagi..sedikit sahaja ya rajin tu.
Bila tolak dunia maya ke tepi maka adalah masa mengemas buku, buat laundry, iron baju awal.
Haa..nampak tak nampak tak..dunia maya melalaikan.
Bukan setakat melalaikan..menghanyutkan bahkan membawa kepada dosa kering.
Tetiba nak masuk bab keburukan dunia maya kann.

Tak. Salah sendiri. Dah besar pun nak salahkan benda lain bila diri sendiri tak betul.
Shouldn't be like that Mira. Mohon sedar diri.

Oh, by the way kejap lagi nak pegi dengar ceramah.
Well aku tak kisah sangat pasal tajuk malam ni. Tajuk apa ntahnya.
Yang aku kisah penceramah tu. Tak glamer pun, jemputan dalam kalangan lecturer uum ja.
Tapi pernah ambik kelas dia sem 1 dulu, Titas.
Super kelakar. Highly recommended untuk kelas Titas dan Etnik.
Cousin aku pun student dia jugak dulu..hehe.

Harap ceramah malam ni aku akan dapat gain something new lah.
Aktiviti pertama untuk semester ini. Awal kau start kumpul sira sem ni Mira.
Insaf ke cemana. Selalu pemalas sangat..haha. It's a good start. I think. =)
Nanti aku share apa-apa yang menarik eh kat sini.
Doakan aku rajin dan sihat sentiasa. Aminn.

 p/s: never stop yourself from going forward.

Love, Mira.

Friday, September 13, 2013

perkembangan diri yang sedia ada kembang.

Assalamualaikum.

Awkward sungguh. Dah banyak kali cuba menaip di sini.
Ada beberapa draft yang dah siap tapi tak jugak publish.
Itu hari dah siap draft sempena raya kononnya nak update then terlupa.
Dan bulan raya habis begitu saja. typical mira sungguh bila buat keja separuh jalan.
Tapi don't worry tak best pun cerita raya aku..haha.

Current update:
Ya, sudah masuk semester 5. Baru seminggu.
Tapi jangkaan aku pasti sem ni lebih sibuk dari biasa.
Kenapa? sebab aku ambik extra paper.
Dan sebab ada paper nak kena repeat.
Ingat cemana aku benci ekonomi?
Ya..he's back! Kali ni belajar dalam english.
Dah kena repeat satu hal, english pulak tu. Nice sangat.
Tapi takpa marilah berusaha.
Aku bukan nak berlagak ke apa tapi selalunya paper yg aku belajar dalam english selalu boleh skor.
Dan yang belajar dalam bahasa melayu suam-suam kuku kucing ja.
Adakah aku ni sebenarnya mix omputih sebabtu lebih paham english dari melayu?
Ke aku ni melayu lupa daratan sebabtu tak paham bahasa sendiri?
Hmm..

Dan paling best semester ni paling banyak dapat kelas dengan lecturer foreigner.
Kalau kau pernah masuk kelas lecturer foreigner, kau akan faham.
English dia dengan english kita mana sama walaupun ejaan sama.
Aku tak kisah sangat sebab boleh la belajar nak adapt dengan gaya slang berbeza.
Tapi tulah dah takleh tido mahupun berangan dalam kelas dah.
Kau berangan kau lost terus.
Lagi-lagi kalau kau jenis macam aku ni.
Aku ni dah la konon loner nak mampus.
Masuk kelas sensorang. Makan sensorang.
Ya, nampak pathetic tapi itu hakikat.
Kebaikkannya aku takyah teman kawan gi merambu sana sini.
Kalau kelas sekali dengan kawan, ada ja tempat dia nak singgah lepas kelas.
Kalau dia pegi merambu sorang takpa ni duk heret aku sekali.
Aku ni dah la pemalas. Kalau aku rajin dah lama aku kurus..haha.

Cukup kot merepek. Aku ni kena tinggal sebenarnya, roommate balik kL.
Nak balik rumah macam tak logik, esok dan lusa kelas.
Itu pasal segala benda nak cerita.
Rasanya akan update banyak entri sebab bosan takda kawan sembang..haha.



Love, Mira.