Monday, November 26, 2012

Online Shopping.


Assalamualaikum.

Hari ni aku nak review online shopping. Walaupun rasa kurang macho untuk seorang yang bernama Mira cakap pasal shopping dan benda gegirl ni tapi sebab sahabatku, aku buat jugak lah. Ni sebab Tikah tanya lepastu malas nak cerita kat twitter sebab limited character. So, cerita kat sini. Sonang. Semua boleh baca kan.

Pengalaman beli barang online setakat ni semua berjalan lancar. Tak pernah ada benda-benda pelik jadi. Alhamdulillah la kan. Semua layanan dari owner baik, pos laju pun okay sangat. Semua kedai yang di-review hari ni harganya berpatutan lah. Takdak la sampai nganga mulut luas-luas bila tengok harga. So, malas nak cakap banyak. layankan je lah post ni.

#1: Ashanim Dress Lab
Ini antara yang aku suka usha sebab banyak baju yang menepati selera aku.

Kemeja
Bagi aku kemeja dia lain daripada yang lain la. Design yang aku jarang jumpa. Tapi taktau kot orang lain selalu jumpa aku je yang tak pernah nampak kan. Biasanya aku jumpa kemeja plain dengan polka dot, tapi kat page ni macam-macam jenis ada, dari plain, polka dot, bunga-bunga semua ada.

Dress
Untuk feeling princess tahap maksima, boleh try..haha. Color dari kedai ni cantik-cantik. Untuk pilihan warna yang lebih banyak pegi klik page dia.

Top.
Yang pasti bukan Top Bigbang..hehe. Ok, tak lawak. Aku sebenarnya taktau nak panggil apa benda ni, blouse ke t-shirt ke so sebabkan dipakai kat bahagian atas kita panggil top je lah ya.

 

 #2 Dehotshop
Kedai ni banyak pakaian muslimah. Tadi pun muslimah jugak kan..hehe. Yang bezanya sini banyak jubah dan dress camtu. Tak reti nak explain, tengok sendiri lah. Oh, kalau tak salah peplum pun ada jugak jual kat kedai ni. Yang bestnya, sini free postage.. :)




Ini kalau tak kenal taktau lah. Aku suka gila tengok design kat sini. Semua macam selesa dan memberi feeling tepi pantai..bagi aku lah kan..hee. Oh, sini aku tak pernah try beli lagi. Tapi aku suggest untuk korang try la sebab macam best. Aku try beli sem depan je lah. Untuk sem ni kuota dah over sangat dah. :(

top. aku suka kiri tu ^^
dress. boleh pakai pegi kenduri.

aku suka kiri sekali warna biru tu. :D


Itu sahaja, penat kumpul maklumat. Sebenarnya ada banyak lagi yang best-best macam Cala Qisya, EightDesigns, Zalora, TudungPeople. Tapi poket tak tebal so aku lupakan lah hasrat untuk beli-belah di situ..sobs sobs.



*sumber gambar: semua website masing-masing.
p/s: aku shopping sekali dua je dalam satu sem. tu pun sebagai reward utk diri sendiri lepas menjalani hectic week. korang pun tahu bagaimana hectic yang aku maksudkan kan? so, online shopping lagi senang sebab aku stay sintok, nak keluar satu masalah dah, maka online shooping je lah yang mampu nak. sekian.

Love, Mira

Tuesday, November 20, 2012

Jelly Bunny..oh lalala.

Assalamualaikum


Post kali ni gegirl sikit. Tetiba hari ni rasa nak cerita pasal shopping. Oh, ingat tak aku pernah cerita pasal jelly bunny shoes yang aku pegi beli bersama Faiqah dan Lisa masa pegi kL itu hari? Tak ingat takpa..Kalau ingat, meh high five sikit! hehe.

Oh, sebenarnya kami jumpa kedai ni pun dengan secara kebetulan. Masa tu nak pegi solat Asar. On the way jalan tu kami terpandang kedai yang sungguh adorable ni. Macam kedai barang baby pun ada. So, TERlangkah kaki masuk kedai. Aku syak itu godaan syaitonnirrojim. Jadi, aku nasihatkan pegi lepas kau dah solat. So, takda lah masalah tergoda-goda ni.

Memandangkan Alny Marlynni tetiba meng-tweet tanya pasal jelly bunny pagi tadi, maka kena lah tunjuk apa yang jelly bunny tawarkan. Perghh..ayat taknak kalah. Okay, kita teruskan dengan tengok gambar ya..

Ini, depan kedai jelly bunny tu.

 

Sebahagian daripada dekorasi dalam kedai. Yang best kat sini kerusi banyak. So, senang lah nak try kasut. Tak payah berebut kerusi dengan orang.


Jadi, mari cuci mata tengok jelly bunny sekalian..  :)

sebahagian.
this looks like ballet shoes.
electric blue
jenis open.

Lisa pilih yang macam ni. Tapi tak ingat dia beli color pink ke electric blue ntah. Rasanya biru. Nak yang stylo je kau..


Faiqah pilih ni. Love-love gitu. Dia ambik color peach. Nampak macam tak pakai kasut pun ada.Tapi cute lah sebab nampak love yang comel itu.


Aku pilih jenis ni. Memandangkan kaki tak berapa putih, kena pakai yang full lah. Lagipun aku tak sesuai sangat kalau pakai yang open tu. Ya, saya sedar diri.


Oh, aku punya color biru macam kat bawah ni. Masa pegi itu hari takda yang bawah biru tu, err..adakah itu kelabu? Kalau ada memang sambar yang tu dah..


Disebabkan aku dengan Lisa bayar dalam satu resit, kami dapat free 1 kasut..Cool kan! Tapi pilihan yang diorang bagi tu limited lah. So, aku pass kat Lisa suruh dia pilih tapi takda yang sesuai dengan dia. So, dia pass kat Faiqah, maka Faiqah lah yang dapat dua jelly bunny shoes ini.


Alny, kalau ada yang macam ni dan color ni..let me know ok! :D


Memang adorable semua kasut ni kan kan...
Kalau nak compare dengan croc memang jauh lah. Of course lah croc lagi selesa, tengok lah harga croc banyak mana, bunny ni biasa-biasa je sebab harganya pun affordable. Kalau kau jenis tak layan kasut murah-murah, selipar jamban kau pun paling murah seratus, maka tak payah beli lah. Bukan standard kau lah ni kan.





sumber gambar adalah dari miss google semata-mata. terima kasih google. tanpa hang, takdapat lah nak tunjuk jelly bunny kat Alny :)

Love, Mira.

Monday, November 19, 2012

Aina's result..hehe :)

Assalamualaikum.


Yeay, hari ni result UPSR keluar. Haruslah aku joget-joget sebab lepas ni ada benda nak bahan Aina..heheh. Aina satu-satunya adik perempuan aku. The one and only. Walaupun dia super malas. potong bawang pun baru reti, sarsi baru pandai buat sendiri dan banyak benda dia tak reti buat. Tapi still aku selalu rasa dia special. Mungkin sebab tahap hati kering dan kekebalan telinga mendengar bebelan semua orang. Mungkin jugak kerana dia tinggi. Lebih tinggi dari aku..cess! Baru 12 tahun dah lawan akak kau ni. Rasa terhina diriku..sobs..
 

 Eh, aku nak cerita pasal Aina punya result kan sebenarnya. Yang melalut sampai ketinggian dia pahal..adoi. Haa, so dengan gembiranya dia mesej aku dan berkata,
'kak, teka aina dapat berapa'
ceh, begitu yakin beliau. aku janji nak call 10.30am tapi tadi kelas takda gap seperti selalu. So, terlupa. Sebabkan beliau mesej aku dulu, haruslah result dia best kalau tak, harapan la dia nak mesej..tahu dah.

Aina ni kalau mesej dengan dia sakit hati ooi. Lambat benar nak reply. Sempat pegi basuh baju lepastu jemur tau. Sakit hati. Maka, langkah drastik harus diambil. Call dia 30saat lepastu suruh dia call balik. Haha..keji mira keji. Oh, by the way, Aina punya kredit phone almost RM100 tahu. So, biar lah dia yang call aku. Sambil save duit aku boleh la tolong kurangkan kredit dia..hehe. 

Dan keputusannya, 1B 4C.. Itu dia. Bagi orang yang tak kenal Aina itu bagaimana orangnya mesti cakap, 'teruknya budak tu. Satu A pun takda.' Well, Aina bukan macam budak lain yang rajin dan pay attention dalam kelas. Homework pun buat ikut mood..kalau dia buat keja memang kami rasa amazed. Boleh tak gitu? ahaha. Dia lebih kepada i-don't-care punya type. Dia normal macam orang lain cuma she's too lazy to care about everything. Itulah Aina.

Maka, ayah dengan mak redha je lah. Bukan redha bermaksud buat tak tahu. Cuma ada sesetengah orang dalam dunia ni belajar melalui pengalaman. Kena tahu rasa gagal tu dulu baru tahu mencari kejayaan. Mak dgn ayah tak strict sangat dgn budak berdua tu iaitu Aina dengan Dondi. Tak macam masa aku dengan Am sekolah dulu. Untunglah budak sekarang..

Pointnya adalah, kita tak boleh expect semua orang sama. Ada orang yang mula-mula loser lepastu berjaya step by step. Ada yang berjaya dulu lepastu makin jatuh. Ada yang dari kecik asyik berjaya je. Sampai boleh boring sebab selalu sangat dah berjaya. So, kita sebagai family, kawan, mak, ayah atau apa-apa sahaja yang berkaitan dengan candidate exam ni, kena lah support diorang. Jangan pressure diaorang secara overrated sangat. Gila budak tu kang sapa nak tanggung?


Ingat tak masa sekolah dulu quotes ni glamer sangat, "Gagal sekali tak bermakna gagal selamanya." Memang pun. So, apa kita boleh buat, bagi dorongan untuk diaorang move on dan push them to their limit. Ya, untuk adik-adik..kot lah ada yang baca kan. Jangan putus asa, SPM ada lagi. Ah, tak payah tunggu SPM, exam bulanan, tengah tahun, hujung tahun semua ada. Score itu pun dah cukup buat mak ayah happy sementara nak tunggu SPM lagi 5 tahun kan.

aina. less worries. cheer up.





'Itu sahaja untuk laporan hari ini. Sesungguhnya saya berbangga dengan adik saya walaupun takda A tapi takda D jugak. Yeay! Teruskan berusaha', ujar mira sambil suap muffin dalam mulut.




p/s: Congratulations Diana Danielle sebab dah pregnant!! Oh well, Alny..seronok pulak cakap banyak-banyak kali..hehehe. (^__^)v

 Love, Mira

Sunday, November 18, 2012

Oh, kenduri.

Assalamualaikum.


Masa zaman aku sekolah kat pendang dulu, aku dan kawan-kawan selalu la jugak cerita pasal kawin-kawin ni. Majlis impian, lelaki idaman lah dan sebagainya. Terasa sungguh gedik. Time tu je lah yang aku rasa perempuan sikit pun. Masa lain aku jadi gangster..hehehe.

Kami sangat open dan rapat sebab duduk asrama tau je lah kan. Sampaikan aku sekarang ni still ingat beberapa perkara yang pernah jadi masa zaman sekolah. Antaranya kami selalu pesan sesama sendiri; 'tak kira apa jadi, bila nak kawin jemput tau. jangan sorok-sorok pulak'.

Maka dengan itu, dua minggu lepas dapat invitation kawin seorang classmate. Dia dah nikah masa ramadan ke syawal tahun ni. Aku macam lupa pulak..hehe. Woh, aku tak sangka seawal ini. Rasa macam..orang lain dah matured enough untuk mendirikan rumah tangga, hang duk sengih-sengih tengok spongebob lagi mira?!

Tapi tiga minit je aku sentap. lepastu sambung layan spongebob, tambah phineas & ferb dan kungfu panda lagi..haha. Dari situ dah nampak dah kebudak-budakan aku yang macam langsung tak terhakis dek masa. Ceh, ayat drama.

Aku ada dua masalah sekarang, tak tau jalan. Aku tau separuh je..nak cari rumah pengantin rasanya sesat sampai ke sudah. Kedua, of course takdak geng. Si Pipah konfem tak balik, januari baru menapak kat bumi kedah ni. Aku bercadang nak ajak Alny teman tetapi kalau Alny teman pun cemana kami nak sampai ke destinasi yang dituju tanpa salah rumah? Orang dah jemput kena pegi kan. 
So, aku tengah berkira-kira kewajaran untuk pegi kenduri itu.


Love, Mira.


Tuesday, November 6, 2012

Of Penang and KL story.

Assalamualaikum.

Rasa lama benar tinggal belog. Kesian Dayah..mesti dia ternanti-nanti cerita aku. Kan Dayah kan? Hehehe. Malam ni midterm paper HR.. And yes! Aku memang banyak masa..sebab tu update belog time ni. *tangandibahumatakeatas*

Ni kisah errr..sebulan yang lalu. Aku janji nak update kisah aku ke Penang+KL haritu..lambat nau update kan. Mohon Wawa tak marah..even hang marah pun please pura-pura tak marah.. :)

Mari mulakan kisah pada hari itu. Pada pagi jumaat tu, aku bangun pagi-pagi dengan excitednya tapi bus menyakitkan hatiku. Bas Mara selalu lambat bila hari aku plan nak keluar, hari lain tengok banyak pulak bas. So, aku pun tunggu bas sampai lah rasa menyampah. Bila bas sampai adoii..penuh gila! Tapi sebab desperate aku boloskan diri jugak. Aku diri betul-betul tangga yg terakhir. Bila pintu bas nak tutup atau bukak, aku kena kempiskan perut (konon berkesan la). Imagine betapa tin sardinnya keadaan dalam bas tu. Tolong lah nampak determination aku demi menaiki sebuah bas.

Aku berdiri sejam kot lepas sampai Jitra, ramai lah yang turun dari bas, maka boleh la duduk..yeay! Dah penat, of course aku tertido..sejam pulak baru sampai Alor Setar. Sampai shahab tu berlari ke kaunter tanya bas pegi penang. Dan..aku dikecewakan lagi..bas petang woi. Memang lembik nak tunggu pukul 3 sebab masa tu baru pukul 12. So, aku decide on the spot untuk ambik tiket ke Butterworth. Kang pandai-pandai la fikir macam mana nak gi Penang. Text dengan Faiqah, then dia cakap kena naik feri sebab takda bas ke pulau. Okay...

Sampai terminal Butterworth terus tanya kat kaunter pertanyaan cemana nak gi pulau. Rasa skema gila pegi kaunter tanya..tapi sebab desperate terpaksa tanya jugak. Then, auntie tu tunjuk jalan ke feri. Disebabkan orang tak ramai, aku macam bingung sorang-sorang..kat mana beli tiket? ikut lane mana?
Memang blurr tapi ada akak baik ni tunjukkan kat aku. Terima kasih :)
     
Naik feri pulak. Best woo! Last time naik masa aku kanak-kanak, antara umur 4-6 tahun camtu. Bayangkan betapa lama taknak feri. Pemandangan memang tak payah cakap banyak, memang cantik sangat dengan angin yang best. Walaupun feri bergerak slow tapi baguslah boleh relax time tu. Sampai bila sampai ke pulau pun macam rasa sekejap je. Berbaloi sangat sebab bayar RM1.20 sahaja. Kalau nak naik feri mohon bawak duit syiling, kalau tak gelabah puyuh lah kau. Aku pun nasib baik cukup syiling, nasib baik naluri aku cakap kena bawak duit syiling bila travel..hehe.

Sampai pulau, tunggu Faiqah dengan Seha. Diorang ada kelas sampai tengah hari tu. Then, terus pegi Fort Cornwallis yang ada tugu Francis Light tu. Aku ingat aku sorang je tak pernah sampai situ rupanya Seha pun tak pernah. Please lah Seha, dah final year baru sekarang sampai. Faiqah geleng-geleng kepala.. So, terima lah Seha yang paling banyak ambik gambar. Macam dia yang tourist..kalah aku. -..-


Itu lah Seha yang digembar-gemburkan tadi. Aku cari gambar bertiga tapi takda. Kitaorang ada ambik gambar bertiga, mintak tolong tourist dari China ambikkan gambar. Tourist tu takda pulak mintak kitaorang ambikkan gambar diorang. Macam terbalik pulak.


 

Dah nama pun Fort haruslah berbentuk seperti kubu. Dan catatan sejarah hidup Francis Light ni.

Lepastu, terus ke Penang Hill=Bukit Bendera. Oi, first time naik kabel car. Selama ni pegi tak pernah berjaya naik.. Pemandangan toksah cakap lah, memang sangat cantik. Oh, yang penting kalau anda student bawak lah kad matrik atau kad siswa dan i/c..dapat murah sikit. Saving itu penting ok.


Bukit Bendera 2012


Tudung coklat adalah Faiqah.



kompilasi wajah-wajah Seha. kadang-kadang aksi dia menjadi tanda tanya.




Malam tu, lepas maghrib bertolak ke KL dengan kakak Faiqah, kak Farina. Sebenarnya tak plan nak pegi KL pun tapi dah Faiqah tanya, gua on je. No problemo.. :D

Stay sana 3hari 2malam kat rumah faiqah. Mak dia masak sedap. Ah, teringat kat cucur goreng pagi tu+sos pencicah yang mak dia buat! Simple tapi sangat sedap. Tahan air liur je masa tulis ni. Aku memang suka makan benda yang simple. Macam boleh jadi igauan kot..hehe. Second day, kami pegi birthday anak sedara kakak ipar faiqah..haa, penat nak mengeja. Potato salad tu memang sedap! Aku dengan mak faiqah yang mengulang makan benda tu. Faiqah tak habis-habis dengan gula-gula..lepastu main dengan kanak-kanak ribena sekalian.


 

Oh, sempat teman faiqah shopping jeans. Dan of course jumpa Lisa. Dua tahun tak jumpa..err..mungkin dah nak masuk 3 tahun dah. Mostly orang cakap kitaorang seiras. Celah mana seiras? Aku curios.. Ada jugak cakap seiras dengan Wawa. Tapi sayang Wawa takda masa ni. So, dia bersedih tak dapat join. Kalau tak dah boleh buat trio muka seiras..haha.

Well, itu je lah kot yang nak cerita. Rasa panjang benar aku tulis dah ni. Terima kasih untuk semua yang terlibat dalam kisah ini. Seha, Lisa, Faiqah sekeluarga dan tukang ambik gambar. Dah tentu aku sangat happy. Super happy! Cuma kalau ada Wawa baru la complete and it will be more crazier..haha. And i did cry lepas jejak kaki kat uum balik. Sebab aku tau bukan senang kita semua nak kumpul macam ni lagi. Tapi insyaallah ada rezeki lebih, aku datang lagi.




p/s: kitaorang jadi gila kat jelly bunny shoes tu. tapi seriously cute lah kasut-kasut tu. Dan yang penting sekali, affordable. Hari tu aku pakai gi kelas, ramai tanya sebab kaler menarik dan of course tak pernah tengok orang lain pakai lagi. yeay! (^_^)v


Love, Mira.