Thursday, May 31, 2012

Bye Bye May and Hi June ;)

Assalamualaikum.


Hari ni hari last bulan Mei. Maknanya esok 1 June bersamaan hari jumaat dan bermula lah paper final aku. Esok paper marketing yang nampak macam senang tapi soalan berbelit..ceit. Esok pagi-pagi pulak tu, harap pakcik bas efisyen esok. Tolong jangan menguji kesabaranku..please. Doakan aku baik-baik saja esok. Kepada kawan-kawan yang tengah exam dan akan ambik exam, semoga berjaya. Usaha tangga kejayaan kan. Jadi, marilah berusaha bersama-sama. Bila dah usaha takkan rasa bersalah dengan diri sendiri lagi.  Ok, sekian.  (^_^)v



“You may never know what results come of your action, but if you do nothing there will be no result.” ~ Mahatma Gandhi


Love, Mira.

Thursday, May 24, 2012

persepsi yang menyampah.

Boleh tak berhenti melihat aku sebagai seorang yang tak berguna? Aku tau la aku selalu lampi, slow je dan of course lambat pick up, tak macam kau kan. Tapi at least boleh tak jangan anggap aku macam insan yang takda perasaan walaupun muka aku selalu heartless?

Aku sebenarnya sangat letih dengan persepsi orang pada aku. Aku tak ingat sejak bila tapi yang aku tahu sejak kecik lagi orang selalu anggap aku takkan berjaya, takkan sehebat orang lain even dapat flying colours tahap flying gila pun persepsi diorang pada aku tak pernah berubah. The only thing they always think about me....mira tu tak payah belajar tinggi sangat, tunggu orang masuk meminang je. Ayat ni dah bertahun aku dengar sampai aku rasa meluat dan rasa taknak kawin. Saya nampak macam takda impian ke pakcik-pakcik dan makcik-makcik sekalian?

Bukan setakat jiran je, kawan pun ada jugak fikir aku ni sangat tak berguna. Ada sekali tu, sorang budak lelaki ni siap cakap straight kat aku camni, 'kau mesti tak reti buat keja-keja rumah ni kan. masak, mengemas, basuh baju semua tu. untung lah jadi kau.semua benda orang buatkan'. Aku dengar je dia cakap macam tu terus down. Rasa macam, 'oh, orang pandang aku macam ni rupanya.'

Eh, tapi bukan salah aku bila muka aku nampak useless pada mata orang. Ke aku patut garang selalu, jadi orang akan ingat aku tough dan independent? Tapi fikir-fikir balik buat apa aku sibuk nak kesah apa pandangan orang pada aku sedangkan orang tak ambik kesah pun pandangan aku. Ah, persetankan je lah apa orang cakap mira. Dah, pegi sambung study. Diorang sibuk kata kau macam-macam bukan dapat tolong kau apa pun. Kalau sambil mengata sambil bayarkan hutang ptptn kau takpa jugak.. :/


Assalamualaikum.
p/s:tak payah nak judge org sangat lah. kau bukan kenal aku pun. tapi terima kasih sebab sudi bagi pendapat tanpa diminta. *tangandibahumatakeatas*


Mira yang emo hari ni.

Monday, May 21, 2012

Baksis:Taman Negara Kuala Koh. Day 1.

Assalamualaikum.

Hari ni aku nak cerita pasal Bakti Siswa a.k.a Baksis yang dah cakap nak cerita hari tu tapi tak cerita-cerita kan. Dah sebulan berlalu baru nak update. Ya, saya pemalas..hee. Hari ni baru rajin sikit plus line wifi agak boleh tahan laju. Baksis ni dari 6-9 April hari tu dan dibuat di Taman Negara Kuala Koh iaitu kat area Gua Musang, Kelantan. Entri ni memang banyak gambar. Layan je lah ya.

Mula-mula meh tengok gambar lepas perasmian. Semua orang ada kecuali Mina sebab dia tukang ambik gambar.

 

Gila ceria gambar tu. Bila rewind balik, cuba tengok gambar sebelum perasmian. -..-
Tengok lah perangai sorang-sorang. kebosanan.

Fakta: semua orang tak mandi lagi time ni..haha. Kami bertolak dari uum petang 6 april tu then sampai kat felda apa ntah namanya tu dalam pukul 4 pagi camtu. Kami tido dalam bas dan berhenti kat stesen minyak. cuci muka, solat subuh, ganti baju, sarapan. Dalam 8 pagi baru bertolak ke Taman Negara Kuala Koh sebab jalan nak pegi sana memang mencabar kalau gelap takut apa-apa jadi susah lah, tak nampak kan. Even abang bas pun takut lalu jalan tu. Agak scary bila lalu jalan camtu dengan menaiki bas ya. Macam rollercoaster dah. Gambar tiada nak tunjuk bukti kat korang sebab semua orang takut so lupa nak ambik gambar then duk senyap-senyap kat seat masing-masing sambil berzikir. Aku ingat abang bas tu buat lawak konon takut tapi rupa-rupanya dia memang takut! Ok, nasib baik aku tido time tu..hehe.


Kemudian, masa untuk pasang khemah. Ah, khemah uum memang banyak expired. Tolong la pegi beli baru. Duit banyak buat apa ntah. Marah betul aku. Hilang keayuan sebab rasa amat marah bila tengok khemah macam hampeh sangat. Aku rasa dua jam lebih jugak la nak tunggu semua orang siap pasang khemah.






Sebenarnya, kawasan khemah lelaki bukan kat sini. Tapi diorang ni taknak pegi sana, nak duduk dengan kitaorang jugak. Mungkin sebab sebelum ni kitaorang dah biasa camping sama-sama jadi rasa macam pelik kalau separate tempat khemah. So, kami share tempat sama. Ni dah tak cukup tanah, duduk atas simen je lah abang-abang ni.

Dan aktiviti pertama hari tu. Yeay, canopy walk. Laluan canopy walk ni sebelah dengan tapak khemah tu je lah. Tapi nak lalu ni kena ada guide. Dan of course kena bayar tapi tak mahal pun dalam RM5 je untuk seorang.


Yang tuala pink tu syasya. dia sangat takut dgn ketinggian tapi cover baik punya.

 Ya, aku pun takut. tapi cover. haha. oh, kat bawah tu sungai. :O


Itu cousin aku, Imah dan jugak Nik. dua-dua takut tapi time ambik gambar tahan je lah. padahal muka pucat macam apa ntah..hahahaha.






Yang baju biru tu abang bas.

 Yang baju biru tu pun abang bas jugak. Yang baju biru duduk bukan abg bas, itu Nik.




Boleh kata semua orang takut benda canopy walk tu sebab gayat. Memang tinggi. Ni first time aku try, memang takut tapi nak try lagi..hehe. Perasaan sama tinggi atau kadang-kadang lebih tinggi daripada pokok yang ada kat sekeliling adalah sangat awesome! Rasa macam indahnya.. Nak tahu, kena try sendiri lah. :)

Dah habis canopy walk yang menyeramkan tu kitaorang sambung trekking. Trekking ni tak lama pun tapi mencabar jugak lah. Tapi jerai lagi mencabar..haha. Jerai boleh sampai habis takkan trekking kuala koh tak boleh kan. Malaysian boleh! *tetiba*.

Tujuan trekking apa? Ya, kita sebenarnya nak pegi tempat untuk tubing. Apa itu tubing? Naik atas pelampung pastu melalui arus sungai sampai destinasi yang ditetapkan.




Itu Abu. Aku bukan nak tunjuk gambar dia tapi nak tunjuk tempat yang kitaorang start tubing. Arus sungai ke kiri. Sebelum tubing kitaorang kena lulus ujian water confident. Ala, yang terapungkan diri tu. Pakai life jacket confident lah jugak boleh terapung kalau tak tenggelam agaknya. Masa test naik pelampung tu aku bergerak ke kanan iaitu melawan arus. Aku pun taktau kenapa. Dah la sorang-sorang. Haish, serius malu! Lepastu pakcik yang memancing kat tepi tu pegi selamatkan aku. Double malu. (-.-")


 

Mempersiapkan diri sebelum tubing bermula. Itu kak Siti. Semua orang sibuk nak kenenkan dia dengan sedara atau kawan masing-masing since kak Siti solo lagi. Kak Siti paling senior lah dari segi umur. She's 30 tapi tak nampak macam 30 pun.

Kat bawah ni gambar masa tubing. Seronok! Tapi kalau salah kayuh kau boleh salah arah dan mungkin tersangkut kat pokok. Kayuh dengan tangan. Lenguh weh, sakit ketiak asyik kayuh. Tapi aku taktau kenapa aku kayuh slow gila. macam pondan.



Itu Bulat. serius jeles. dia dapat ambik gambar stylo camni. :/



Untuk kali ni, setakat ni je lah. Mesti tertanya-tanya kan. Apa ke benda bakti yang kitaorang buat kat tempat ni? Macam bersuka ria dengan kawan-kawan je. Ok, part tu akan menyusul nanti dalam entri akan datang. Sekian.


 Love, Mira.




Tuesday, May 15, 2012

ini rezeki. janganlah iri hati.

Assalamualaikum.

Ini rezeki, janganlah iri hati hati, tak baik tau dengki!
Hah, sekali hari ni aku bagi pantun-suka-hati-berapa-kerat-pun kat korang yang membaca..haha.
Motif hari ni sebenarnya nak luahkan perasaan yang terbuku kat hati ni. Nak cakap kat girlfriends aku yang selalu menjelesi diri ini, janganlah jeles dengan diriku yang dekat dengan rumah ni. Terutamanya Pipah. Eh, pipah lagi? Haha...sebab aku selalu text Pipah, paling murah nak text (aku kedekut sekarang sebab kekangan kewangan..haha) dan of course dia selalu reply. Maka, dia selalu jadi mangsa..kehkehkeh.

Ramai cakap, untung lah duk dekat dengan rumah. Untunglah tiap-tiap minggu boleh balik. Tapi tapi tapi MEMANG UNTUNG pun! Hehe. Takda lah aku nak cakap memang untung duduk dekat dengan rumah tapi yang tak untungnya jauh dari kalian.

Dua tiga kucing berlari,
Mana nak sama si kucing belang,
Dua tiga kawan kat sini boleh ku cari,
Mana nak sama dengan korang.

Eh, pantun lagi?! Haha. Aku memang rasa untung sangat dekat dengan family. Tapi susah nak jumpa korang terutamanya yang duduk belah selatan; Wa, Lisa, Faiqah, Amee dan of course Dayah. Setakat ni rekod Lisa pegang, dua tahun tak jumpa kau! Wuwuu.. T_T

Dulu aku taknak pun duduk dekat sangat dengan rumah tapi ntah macam mana aku apply jugak uum ni masa fasa kedua upu tu. Dan rezeki aku kat sini. Alhamdullilah. Dan kalian dah ditakdirkan di tempat-tempat yang jauh dari keluarga. Redha lah sayang, tu  maknanya Allah nak bagi chance kat korang berjalan dan tengok tempat orang. Itu rezeki namanya. Bersyukurlah :)

Pada mulanya, aku tak happy dan aku tertanya-tanya jugak kenapa aku ditempatkan di sini? Perasaan aku  macam..apakah? Tak sempat nak tido dah sampai uum ni. Kira tak challenge ah kan. Aku kan sukakan cabaran..hehe. Sedih mulanya sebab takdak kawan rapat yang sama-sama dapat dekat sini. Tapi bila fikirkan balik, Allah kan Maha Mengetahui. Kalau dia campak aku kat U yang jauh-jauh lepastu takda kawan yang boleh harap dan penyayang macam kalian macam mana? Sapa nak tengok-tengokkan aku kalau aku sakit? Sapa nak tolong belikan makanan bila aku tak sihat? Sapa nak bebel kat aku bila aku malas belajar? Korang tau bila aku sakit teruk macam mana kan. Korang tau bila aku malas teruk macam mana kan. At least bila dekat rumah, aku ada orang yang jagakan bila aku tak sihat, masakkan bila aku sakit, bebelkan bila aku malas. :')

Seriously, kat sini aku memang selalu sendiri. Senang kata, forever alone lah. Nak pegi mana-mana pun aku decide sendiri dan terus pegi je mana-mana, tak peduli apa dah. Dah tak macam dulu, lepak dengan korang sambil plan nak pegi outing sesama. Meriah je bila kita spend masa sesama. Semua tu dah jadi kenangan sekarang. Hidup aku dah berubah 360 darjah sejak masuk U. Sebab tu aku selalu balik rumah. It's really help me to go through these days without you guys. Perasaan jauh dengan korang sama dengan jauh dengan boyfriend tau. Sedihnya, rindunya, sayangnya..sama. Ok tak, ada la beza sikit. Tapi boleh kata sama lah kan.

Dah, jangan nangis pulak baca entri nih. Aku nak mintak maaf kalau korang sedih bila aku gedik-gedik text, tweet atau post kat facebook pasal balik rumah. Aku bukan nak mention aku balik tu. Maksud sebenarnya, aku rindu korang sebab tu balik rumah. Selain family, rumah, dia, korang pun penting. Sama penting. Takda korang sapalah aku. Bye, nak pegi nangis sorok-sorok. Kang roommate nampak malu satu sem..haha.



I will always you girls no matter how far we have been apart, how time flies and how we have changed. No matter what, i'll always remember you in my doa. and i'll always love you. Hope our friendship will continues until Jannah. :')


Lots of Love, Mira.


Sunday, May 13, 2012

myLine.


Assalamualaikum.
Aku bengang dengan myLine sampai rasa nak gigit-gigit je. Nasib baik myLine tu virtual. Pagi-pagi dah buat aku bengang. Apahal nak login pun susah?! Ni lah alasan kenapa aku lagi suka pegi login twitter atau facebook. Takda la remeh sangat. Even learningzone uum pun lagi pantas dari kau. Ah, merajuk dengan kau. Bye. :'(
  

Saturday, May 12, 2012

aku yang hambar.

Assalamualaikum.

Aku mengaku akulah girlfriend paling hambar dalam dunia.
Aku tak pernah cakap i love you, i miss you bila dengan kau.
Aku tak pernah letak status relationship dengan kau
Aku tak pernah teman kau shopping
Aku tak pernah nyanyi depan kau
Aku tak pernah masak untuk kau
Aku tak pernah suap kau makan 
Aku tak pernah cubit pipi kau
Aku tak pernah bagi flying kiss dekat kau
Aku tak pernah jalan dekat-dekat dengan kau
Aku tak pernah pegang tangan kau sambil jalan-jalan bila date dengan kau
Aku tak pernah hiking dengan kau
Aku tak pernah trekking dengan kau
Aku tak pernah camping dengan kau
Aku tak pernah tengok cerita kartun favourite aku dengan kau
Aku tak pernah ingat warna kegemaran kau
Aku tak pernah ingat makanan kegemaran kau
Aku tak pernah ajak kau ambik gambar
Aku tak pernah ajak kau datang rumah
Aku tak pernah kenalkan kau dengan dengan family aku
Aku tak pernah cerita pasal kau pada family aku

Aku tak pernah dan takkan pernah dapat buat semua tu
Sebab masanya belum tiba.
Sebab pada hakikatnya kita tak punya hubungan.
Sentap? Tak. Ini hakikat.
Kita hanya dihubungkan oleh satu perasaan. Cinta.
Dan kalau Dia tarik balik perasaan kita ni, kita dah tak punya apa-apa.
Maaf sebab aku selalu hambar
Maaf sebab aku selalu heartless
Maaf sebab aku tak pernah jadi sweet.
Maaf..


aku takkan pernah dapat jadi girlfriend terbaik yang pernah kau ada, tapi aku janji suatu hari nanti aku akan jadi isteri terbaik yang pernah kau miliki. -Mira,2012-







 Love, Mira yang hambar.

Friday, May 11, 2012

Wajah Baru ;)

Assalamualaikum.

Saja nak cakap hari ni berwajah baru belog ini. Apahal ayat aku ayat tunggang terbalik -..-
Disebabkan boring tengok belog yang dah lama duk hitam putih maka semalam saja gatal tangan tukar kepada yang ceria sikit. Takda lah hambar sangat. Nanti dah rasa serabut dengan ni, aku akan kembali kepada tema hitam putih..hoho. Tension jugak buat benda ni memandangkan blogger dashboard baru. Taktau nak klik kat mana. Sabaq ja lah. Satu lagi, malas nak buat header dah. Jadi letak nama je kat situ. Ok fine, sebenarnya aku tak tahu, tak reti dan malas nak explore. Nanti tetiba dapat 'nur' insyaallah aku buat. Oh ya, kali ni aku saja pilih bunga-bunga dan konon girlish sikit sebab orang selalu meragui tahap keperempuanan aku. Saja nak bagitau aku perempuan lah walaupun ganas sikit. Ala, sikit je pun. Tak caya tanya kawan zaman sekolah aku. Hampir semua cakap aku ala-ala lemah lembut dan ayu sekarang..wakakaka. Kecuali Pipah sebab dia suka bias dengan aku. Dia dengki sebab aku duk dekat dengan rumah..hehe. Ok, Pah next week aku balik rumah. Sekian. ^^



If every time I thought of you, a star fell.. Well, then the sky would be empty ;)

Love, Mira.

Thursday, May 3, 2012

edisi jimat: pilihan selain megi!

Assalamualaikum.

Ya, hari ni aku nak bagitau pilihan selain daripada megi yang student patut sedar. Sedar? Ya, kadang-kadang kita bosan nak kena makan megi je dikala kesempitan wang mahupun kerana malas turun ke kafe. Tapi kala ni aku nak bagi option lain yang lebih menarik iaitu spagetti..*wink wink*

Firstly, pegi pasaraya yang korang suka dan cari lah dua benda iaitu spagetti, sos prego dan epal. Dah nama pun nak buat spageti takkan nak cari kuetiau pulak kan. Aku sebenarnya taktau apa beza pasta, spagetti, macaroni ke apa ntah lagi. Yang aku tau makan! Haha. Ok, tak point aku sekarang kau nak beli jenis apa pun suka hati, yang panjang tu ke spiral ke  mahupun bentuk macam cengkerang ke suka hati sesedap mata anda lah sebab rasa lebih kurang je. Yang penting tahan lama. Aku tau yang keluaran san remo je. Lepastu sos spagetti pulak aku pilih prego dengan perasa tradisi. Nak perasa lain pun boleh sesuka hati anda lah, itukan perut anda.


rasanya tak sampai rm10 pun benda berdua ni.

Kedua, beli epal dua bijik. Nak lebih pun boleh tapi ni kan edisi jimat dua ke tiga biji sudah cukup. Nak ganti dengan epal hijau pun boleh. Takda hal punya. Oh, epal adalah elemen yang boleh tahan penting jugak lah.




Kemudian apa lagi, patahkan benda alah tu dan masukkan dalam kettle. Takda kettle pakai rice cooker takpun dapur gas. Takda jugak? Lupakan niat nak buat spagetti, pegi tido lagi baik.





Kemudian biarkan kettle tu menjalankan tanggungjawab dia. Dia tau la apa keja dia. Sila jangan memandai bukak penutup tu kang banjir pulak bilik kau. *ok, bilik aku lah yang banjir tu..pftt. Aku boil dua kali sebab aku tak reti sangat guna kettle selain dari masak air. Sekali boil macam still tak berapa nak lembut..eh ke kettle aku yang kero.  -..-




Lepastu, dengan relax sambil tunggu kettle tu masakkan spagetti, boleh la anda take time potong epal dalam bentuk yang disukai.





Kemudian campurkan epal dalam sos spagetti prego. Serius? Ya, ini serius..resepi baru tau. Aku yang discover. Tahniah Mira! *tepuk bahu sendiri*






















Ok, tak! Tipu je lah. Ntah apa rasa kalau epal campur dengan spagetti tambah sos prego tu. Mungkinkah esok aku menempah jamban?! Itu aku taktau. Nak tau korang boleh try..hehe. Aku makan epal dengan rojak kacang mak bee je lah. Boring tunggu spagetti tu sejuk dan nak kena boil pulak untuk second time..huehuehe.

sedaaaaaap..


Dah, cukup merepek mira ooi! Kita kembali kepada spagetti tadi, kita angkat dan letak dalam mangkuk/pinggan. Aku tak tos pun sebab macam tak perlu je.





Kemudian, tuang sos prego tu dalam spagetti dan gaul sampai boring. Dan akhir sekali makan spagetti sambil tengok miss congeniality 2. Aku tinggal sorang tadi, terpaksa la layan movie sambil makan. Kalau tak rasa macam hambar je..wuwu.


tadaaa! tadaa lah sangat. -,-

Ok, sebenarnya takda la jimat sangat pun tapi selain daripada megi at least merasa lah benda lain jugak kan. Kalau nak tambah sosej, ayam atau cendawan pun boleh. Ikut bajet masing-masing. Memandangkan aku bujang dan duk hostel ni jelah yang mampu. Peti ais mana ada!






Haa, ni beraneka perasa sos prego kat pasaran. Pilih lah mana suka. Lepas ni rasanya nak beli yang dalam botol mungkin boleh tahan lama sikit kan. Apa yang penting tengok tarikh luput dan logo halal bila nak membeli.
*google


Taknak prego? Kimball pun boleh. Orang cakap ni lagi murah, rasa pun boleh tahan. Aku tak try lagi, tak berani komen.

*google jugak


p/s: memandangkan aku takla makan banyak sekarang ni, spagetti tu mungkin 3 ke 4 kali makan baru habis kot. Sos dia je lah kena beli dua tiga tin simpan. Mungkin beli yang dalam botol lebih jimat kot. Bila kelaparan dan mahukan kelainan. Inilah jawapannya. Ok, boleh mintak keja jadi promoter prego atau kimball lepasni. Kimball tunggu ya, minggu depan kita cari awak eh.. :))


Love, Mira.


Tuesday, May 1, 2012

Manis 21: Wawa Shafiqa

Assalamualaikum.

Hari ni 1 Mei iaitu hari pekerja tapi fokus hari ni bukan hari pekerja tapi pada birthday si wawa shah Memandangkan birthday dia di kala cuti umum maka tak pernah berkesempatan nak celebrate sesama. Sadis! Haha.. Walaupun Wa nampak normal pada pandangan mata orang tapi sebenarnya dia agak aneh lah. Malas nak cerita keanehan dia sebab kalau cerita konfem tiga hari pun tak habis. Dalam bahasa mudah semua kawan aku perangai boleh tahan aneh. Sila jangan nak nafikan eh..haha. Ok lah, dengan itu aku nak mengucapkan;

HAPPY 21ST BIRTHDAY WA!
semoga berbahagia selalu.
semoga selalu di bawah naungan cinta-Nya.
sayang kau ;)

ini wawa. besar gedabak aku bagi gambar kau..haha.


a year ago ;)





Love, Mira.